Quantcast
Channel: Recept – Solsi Blogg
Viewing all 76 articles
Browse latest View live

Zlide On och Dammsugare

$
0
0

Man är aldrig för gammal att lära sig något nytt, den här gången gällde det trasiga dragkedjor eller rättare sagt löparna fungerade inte de var kaputt. Rolfs vinterjacka som han älskar när det är -15 grader ute, ja det visade sig att dragkedjan var trasig. Alternativ: 1 slänga jackan – aldrig, 2 byta dragkedja – kan jag inte, 3 lämna in den och få en ny insatt hos skräddaren – för dyrt. Vad göra, vi började leta på nätet på dragkedjor varför vet jag inte,plötsligt kom vi in på sidan http://www.smartasaker.se  och vad fann vi? Jo denna en Zlide On.

dscn9045-jpg1-jpg1

De små tingen som man drar upp och ner på kedjan kallas för ”löpare” och man kan alltså köpa lösa löpare att ”trycka” fast på dragkedjan. Finns i olika storlekar och när plagget skall kastas ja då tar man bara bort löparen och använder till ett annat plagg. Lätt effektivt och betydligt billigare alternativ.

Idag har jag haft en av de traditionella soppluncherna som vi dvs några väninnor har med jämna mellanrum. Eftersom det var min tur kan jag inte uttala mig om smak och kvalité men de åt i alla fall. Efteråt blev det kaffe och Dammsugare, ett bakverk jag gjorde för första gången igår. Skulle tro att de flesta vet hur en dammsugare ser ut och smakar. Det är en rund avlång kaka med brun fyllning inlindad i grön marsipan, ändarna är doppade i choklad och ofta är den smaksatt med punsch eller arrak.

dscn9048-jpg1

I Sverige har kakan funnit sedan nån gång på 1920-talet, att den kallas för dammsugare beror på att den hade samma form som på dåtidens dammsugare, den sågs även som en form av kriskaka då den innehöll gamla kaksmulor, gammal sockerkaka o dylikt som maldes o smaksattes med arrak. Numera gör man gärna en blå/gul variant på sommaren och en brun till Julen eller en röd marsipan kan ju färgas hur som helst numera. Tradition bjuder dock den ska vara grön/brun. Den 7 mars är det Punschrullens dag glöm inte det.

Här får ni Receptet på Dammsugare

300 gram Marsipan som kavlas ut till en fyrkant. Jag använder den färdigköpta plattan till tårta som finns i affärerna, fixar till det lite så att det blir fyrkantigt. Kör sedan 200 gram kaksmulor (ex vis 150 gram Mariekex och 50 gram andra torra kakor). När det är finfördelat lägg i 75 gram smör och 2 tsk kakao, 2 msk florsocker, kör mixern igen. Slutligen häll i 1-2 msk punsch eller arraksessens men kolla då doseringen på flaskan.

Smeten får inte vara för torr, rulla ut den till tre längder, rulla in varje längd i ett varv i marsipan. Skär varje längd i fem bitar. Doppa varje ände i smält mörk choklad.

Mina väninnor trodde jag köpt dem på ICAMAXI vet inte riktigt hur jag skall tolka det?


Postat i:Min vardag, Prylar, Recept Tagged: Arrak, Dammsugare, Dragkedja, Kriskaka, Löpare, Punsch, Punschrullens dag, Punschrullens dag 7 mars, Receptet på Dammsugare, smartasaker.se, www, Zlide On

Pohlmans låda

$
0
0

Undrar hur många som kommer ihåg eller ens känner till att det finns något som heter Pohlmans låda. Kanske inte alla ens känner till att det finns någon som heter Pohlman men det gör det, John Pohlman född 1935 i Malmö. Han var väderpresentatör på Sveriges television i 30 år och var till slut ganska nöjd med att lämna dis, dimma och spridda skurar bakom sig.

En man med stor humor och på kort tid blev han Pohlman med hela svenska folket och till slut blev han även hedersdoktor i metrologi vid Stockholms universitet. När han presenterade vädret kunde vad som helst hända för detta är en man som bjuder på sig själv. Han kunde dyka upp i barnprogram där han var med och lekte väder leken men han har en också musikalisk ådra och spelar gärna lite jazz.

Vid ett tillfälle presenterade han sin favoriträtt som sedermera blev en riktig klassiker, detta var på 80-talet. Pohlmans låda. Idag har rätten återuppstått hemma hos oss och jag delar med mig av receptet i den händelse ni har glömt det. Gott är det i alla fall.

dscn9073-jpg1

Pohlmans låda, recept.

4 portioner kokt ris läggs i en eldfast form, skiva 4 hårdkokta ägg och lägg över, 1 burk salladskrabba fördelas över äggen (om man vill kan man ta räkor). Gör en stuvning av 2 msk smör, 3 msk mjöl och 4 dl gräddmjölk samt lite spad från krabburken om det finns kvar. När stuvningen är klar, lägg i 2 msk riven ost och smaksätt med salt, peppar och 2 msk dill.

Allra sist tar man 4 skivor rostbröd, skär det i små tärningar av en sockerbits storlek och fördela dem över som ett lock. Grädda i 12 – 15 minuter i 250 graders värme. Brödet ska vara gyllenbrunt. Servera gärna med sallad.

Tips: Man kan ha räkor i stället för salladskrabba. Krabbburken finns på ICA. Jag brukar hoppa över riset och servera potatis till, bara att prova sig fram


Postat i:Recept Tagged: John Pohlman, Metrologi, Pohlman, Pohlmans låda, Pohlmans låda recept, Stockholms universitet

En skruv lös?

$
0
0

En skruv lös, ja kanske inte på det sättet man först tänker utan rent mekaniskt. När man till exempel bygger ihop en bokhylla kan det vara bra att ha en tång och en skruv. Just detta redskap får mig att tänka på Enköping, kommer man från Uppsalahållet möts man av en enormt stor skiftnyckel (vilket ju inte är detsamma som en fast tång men i alla fall)  vid infarten mot centrum. Anledningen till det är förstås att Johan Johansson öppnade en mekanisk verkstad där 1886 och där han uppfann två viktiga saker. En ställbar rörtång och skiftnyckeln vilken han tog patent på 1891.

Rolf som gärna håller på att fixa, dona och snickra är alltid i behov av olika instrument och just skiftnycklar och tänger har han ett speciellt förhållande till och dom till honom verkar det som. I somras när vi gick över en äng mitt ute i ingenstans snubblade han nästan på en väldigt fin och kraftig skiftnyckel. Den fick naturligtvis ett nytt hem hos oss. Därför var det lite extra roligt när han förärades en skruv, mutter och en fast tång i julklapp.

dscn8904-jpg1

Setet var så vackert att det tog en stund innan man insåg att ett det var gjort av choklad, jag fattar bara inte hur. Det går inte att se skillnad i utseendet, nu är bara frågan vågar man äta upp det eller? Just den här tror jag Rolf hade velat haft för flera år sedan. Varför? Jo.

Vi var på hemväg från Lappland när motorn började knacka och låta nock, nock, nock med jämna mellanrum. Med tanke på att vi hade tio timmars bilkörning framför oss och det dessutom var söndag gällde det att köra sakta, väldigt sakta. Efter ett tiotal mil kom vi till en bemannad mack och frågade om de kunde hjälpa oss. Mannen lyfte motorhuven och sa sedan om ni tar bort den här låter det bättre. I handen höll han en stor tång. Tänk om den hade varit av choklad, då hade den långsamt smält bort och ljuden hade försvunnit.

Nu måste jag dela med mig av ett recept jag fått av en vän på Facebook som är fena på att hitta roliga saker.

Lättlagad, vacker och god efterrätt

Ta en skiva rostbröd (jag hade bara surdegsbröd hemma) skär bort kanterna och kavla ut skivan mycket tunt.

dscn9116-jpg1

Bred på ett lager av Nutella och lite smått hackad jordgubbe.

dscn9117-jpg1

Rulla ihop det hela hårt.

dscn9118-jpg1

Stek dem i smör så de får lite färg.

Därefter läggs de på ett fat, strö över lite florsocker en glasskula och garnera med en jordgubbe.

dscn9119-jpg1

Vips en både vacker, lättlagad och god efterrätt.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Enköping, god och vacker efterrätt, Johan Johansson, Lappland, Lättlagad, Nutella, Skiftnyckel, Ställbar rörtång

Storkok idag, en hel gryta Bulsa

$
0
0

Nu har det varit grått, regnigt och blåsigt några dagar. Aprilvädret har kommit en månad för tidigt. Jag kände för något varmt och lite höstlikt vad gäller mat, så det blev ”Bulsa”. En hel stor gryta full, jag har dock lite svårt att få den bra mosad, tror det är lite för stora hål i min bulsastöt. Men jag minns att hemma hos min mormor så var det alltid min morfar som såg till att moset fick lagom konsistens. Idag råkade Rolf komma in i köket precis lagom för att hjälpa till och se det blev perfekt.

dscn9128-jpg1

Vid det här laget har ni väl fattat att jag pratar om rotmos men använt mig av det Blekingska uttrycket. Fördelen med rotmos är att man till skillnad från potatismos mycket väl kan frysa in det. Så trots att vi ja hunden hjälpte till lite, åt oss mätta idag blev det över till ytterligare tre middagar. Använder inget recept eftersom det är så lätt att göra det på känn.

Rotmos 6 – 8 portioner

Dela 5 stora morötter i små sockerbitsstora bitar, lägg dem i en gryta täck över med vatten. Hacka en purjolök fint och lägg i tillsammans med 1 buljongtärning eller fond. Låt koka 20 minuter tillsätt en grapefruktstor kålrot i lika stora bitar som morötterna. Låt det koka i 20 minuter till. Skala 1 kg mjöliga potatis och lägg i, häll på mera vatten så det täcker samt ytterligare 1 buljongtärning. När potatisen är klar mosa med potatisstöten tills allt är mosat, det ska inte bli så finmosat som potatismos.

Kokt fläsklägg, kokt fläskkorv eller varför inte stekt falukorv, så gott.

Det blev sedan en blöt promenad med hunden och jag tror att för en gångs skull så var han helt nöjd. Vem av oss som var blötast vet jag inte men mina kläder fick i alla fall hängas upp på tork. Han behöll sin päls på och torkade väl så småningom.

Under middagen fick vi ett meddelande från ett barnbarn, hon var på sin första praktikdag på en tidning. Det ingår i hennes utbildning men jag blev så snopen när hon sände över en artikel som kommer att tryckas i en tidskrift i morgon.

Första dagen och redan en artikel, vi blev inte bara imponerade utan väldigt stolta. Fast i ärlighetens namn kanske vi inte var så förvånade för hon skrev en härlig blogg förra året när hon var ute och reste i Asien. Samma humor återfanns faktiskt i artikeln. Hon kan hon.

 


Postat i:Recept Tagged: aprilväder, Bolsa, Bolsastöt, Rotmos

Ibland kan matlagning vara tråkigt.

$
0
0

Ibland kan matlagning vara tråkigt, ja kanske inte matlagningen i sig men att hitta nya rätter. Jag har en tendens att låta samma meny gå runt, runt. Inte minst när barnbarnen kommer eftersom jag kör en eller två rätter jag vet att de gillar varje gång. Så ofta att de säkert har börjat ogilla den för länge sedan men artiga som de är så säger de inget. Med andra ord det är dags för skärpning. Rolf är tålig och skulle äta samma mat tre, fyra dagar i rad utan att säga något fast det är väl inte riktigt sjyst.

Sedan är det ju det där med att läsa de senaste rönen vad gäller vår föda. Rågbröd är bra när man har magbesvär, nej visst det var ju flera år sedan. Det är linfrö som är bra för magbesvär men nej nu kom jag på krossade linfrö är riktigt illa att äta. Just nu är ägg nyttigt så det försöker jag äta tills det blir onyttigt. Grapefrukt är bra nej det är fel inte om man äter hjärtmedicin. Ja så där kan man hålla på.

En sak vet jag, kyckling skall man vara väldigt försiktig med, något jag kan intyga är sant. Har man legat på sjukhus två gånger för att ha fått campylobakter efter att ha ätit kyckling, ja då är man försiktig. Nu är det ju så att jag har en rätt som jag tycker väldigt mycket om, Grönpepparkyckling. Lagar gärna så att det blir två omgångar av den och då är jag där. Tänk om den delen jag sparar blir dålig? Så här gjorde jag idag. Kasslern fick bli kyckling, det går om man inte visar det för någon.

De hade vinmarinerad kassler till bra pris på ICA och även färskost på burk.

Myskvällskassler.

Ta 100 gram smör, 1 msk dijonsenap, 4 msk soya Kikoman, 3 dl grädde, 1 burk färskost med valfri smak (jag tog Philadephia med örter och vitlök)låt det sjuda några minuter. Skiva kasslern tunt och lägg skivorna vikta i en ugnseldfast form, häll på såsen och några bitar finhackade soltorkade tomater.

Serverar man den med kokt mjölig potatis, grönsallad och lite baguette med en god ost, ja då har man en riktigt god ”myskvällsmiddag”. För sig själv eller med släkt och vänner. Här behöver man inte vara rädd för att den skall bli dålig om man får över till en omgång till, för det blir inget över.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Campylobakter, Grönpepparkyckling, Myskvällsmiddag, Släkt och vänner

Hitta ägget

$
0
0

Påsktider då ska man leka och en av de populära lekarna brukar vara att finna ägget. Det är en av våra barnbarns trevliga sysselsättning denna helg. Naturligtvis är målet att hitta guldägget.

Jag gömde inte något ägg på detta sätt men kunde inte motstå att göra en enkel rätt, där man i princip gömmer ett ägg. Lägg en stor fyrkantig bit hushållsplast över en kaffekopp, knäck ett ägg, salta o peppra och knyt ihop det hela med en bit snöre.

Koka äggen i fem minuter, ta upp dem och låt dom svalna lite. Ta en avocado (en till varje ägg) dela den och ta bort kärnan. Lägg i ägget och sätt ihop halvorna, man får forma ägget lite.

Linda tre baconskivor runt, ibland får man fästa dem med en tandpetare. Stek dem tills baconet blir sprött och knaprigt.

Lägg upp och servera gärna med lite fräsch sallad till. Räcker som ensamrätt för det är mättande.

Men titta, där är ägget och gissa om Rolf blev lite snopen han undrade verkligen ”Vad är detta?” Men erkände att det var lite kul och en annorlunda smakupplevelse.

 


Postat i:Recept Tagged: Avocado, Hitta ägget

Kolbullar

$
0
0

Det finns mat och så finns det mat. Ibland är man lika hungrig efter att man har ätit som innan man åt. Men ibland är man mätt hela dagen på en enda måltid. När vi var på en liten tur i Värmland för några år sedan hamnade vi av en slump i Munkfors. På hembygdsgården där serverades en gammal rätt som skogshuggarna förr var väldigt förtjusta i. Nävgröt med fläsk, nävgröten är gjord på skrädmjöl och fläsket var fett och det fett som smälte i stekpannan hälldes över gröten. Denna läckerhet serveras med lingonsylt och vi ville naturligtvis prova det. Det var faktiskt väldigt gott och vi var mätta ett helt dygn efter, så man förstår att det var bra och mättande mat för skogshuggare som fick arbeta hårt och i alla väder.

Jag har under lång tid i Borgafjäll hört om Kolbullar och varje gång någon nämner det så ser de helt lyriska ut. Dessvärre har jag aldrig blivit bjuden på det och inte har jag riktigt vetat hur det ska tillagas. Men ni vet vad det står på trisslotterna ”Plötsligt händer det”. Jojomen i söndags frågade Bruno o Maine om vi ville äta lunch med dem de skulle laga kolbullar. Denna möjlighet att få äta den omtalade rätten vore man ju dum om man missade.

Såg ju redan när jag tittade på kolbullen på tallriken att, det här var en fet, smakrik och frasig sak. Det var då jag kom att tänka på nävgröten eftersom även denna rätt hade samma syfte nämligen att hålla kolarna (de som arbetade i kolmilorna) mätta och nöjda hela dagen. Naturligtvis var det andra yrkesgrupper som åt det också till exempel skogshuggare, rallare med flera. På ICA affären i Borgafjäll finns det något som kallas för, Amerikanskt fläsk varför det heter så vet jag inte. Det är i alla fall fläsk med mycket hög fetthalt, detta lades i en tunna och det varvades med grovt salt och saltpeter. I och med det myckna saltet kunde det förvaras hela vintern och det användes när man gjorde kolbullar.

Jag har inte smakat det eftersom jag tycker det är så fruktansvärt fett och det lär även vara otroligt salt. Nåväl det visade sig att Kolbullar var väldigt gott och det var inte sista gången jag åt det. Kommer att vara en stående rätt i sommar. Titta på bilden visst ser det frestande ut. Dessutom en perfekt rätt att ta med när man är ute i naturen eller varför inte på grillen i sommar. Häller man smeten i en plastflaska och hackar fettet o lägger det i frysen en stund så är det klart att ta med, en bättre rätt än att grilla korv.

Kolbulle,  efter ett recept på Limabacka Kvarn

2-4 personer

Ingredienser
400g rökt eller rimmat fläsk
4 dl vetemjöl (eller 2 dl kornmjöl + 2 dl vetemjöl)
6 dl vatten
1 tsk salt

Gör såhär:
Tärna fläsket och bryn det i stekpannan. Under tiden vispar du ihop vetemjöl/kornmjöl med vattnet och saltet. Behåll ungefär en fjärdedel av fläsket i stekpannan och lägg det andra åt sidan för stunden. Häll en del av smeten i stekpannan över fläsket och stek det på hög värme.


Postat i:Recept, Utflyktstips Tagged: Amerikanskt fläsk, Borgafjäll, Kolbullar, Kolbulle, Kolmilor, Limabacka Kvarn, Munkfors, Nävgröt, Skogshuggare, Skrädmjöl

Hyra hus i Thailand

$
0
0

Just nu verkar det vara långt till våren, idag har det blåst nordan och varit riktigt kallt. Sådana här dagar längtar jag efter sol och värme. För att dämpa denna längtan passade jag på att laga en thailändsk soppa, Tom Kha Soup.Den är lätt att göra i en snabbvariant från Santa Maria.

Receptet till Tom Kha Soup står på kryddblandningen men sedan lägger jag till 2 hackade tomater, 5 skivade champinjoner och 1 fint riven morot. Den blir lite lagom stark men med gott bröd och kall dricka så är det förträffligt en kulen vårdagskväll.

Problemet är att det är jag som gillar denna variant av mat, Rolf får precis som olydiga barn förr i värden, lägga sig hungrig.

Jag har även hittat något som är både gott och magert, Snackgurka.

Så där lagom stor att ha som lite kvällsgott till TV-n tillsammans med morötter och god dipp.

Längtar även ni till värmen kan jag tipsa om ett bra ställe, detta huset ligger i en liten fiskeby och där bor väldigt mycket skandinaver.

Ett lugnt ställe inga stora hotell, inga barer och ingen shopping. Perfekt för 1-2 månaders rekreation. Det är ledigt för uthyrning under ett par höst -och vårmånader, vill ni veta mer skriv bara en kommentar.

 


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Hyra hus i Thailand, Receptet till Tom Kha Soup, Santa Maria, Snackgurka, Tom Kha Soup

Bloggfritt några dagar

$
0
0

Så har det av olika anledningar varit bloggfritt några dagar, tiden bara rinner iväg. Mycket händer det under tiden runt om i världen, i Frankrike har man fått en ny president. Emmanuel Macron han lär vara den yngste genom tiderna och frågan är om han inte även är den snyggaste. Ska man vara nogräknad så fick han flest röster för att man hellre röstade på honom än hans ”motståndare”. Tänk så det kan bli. Våren ja snudd på försommaren har dock kommit och barnbarnet plockade en bukett vitsippor i lördags.

Vårblommor är fantastiska, de har något speciellt över sig antagligen för att det är årets första färgfläckar i naturen. För att fira detta passade vi på att ha en grillmiddag nu när man kan sitta ute. Grillmiddag blev det men det där med att sitta ute kunde vi glömma.

Äntligen hittade jag ett sätt att få lite fräscha grönsaker till maten på ett lätt sätt, har börjat tröttna på min vanliga sallad, tomat o gurka variant.

Hittade den här på ICAMaxi en grillkorg i rostfritt. Så behändig att lägga mindre saker i som man vill grilla. Har länge tänkt prova att grilla sallad lite lätt.

Lättgrillad sallad

Använder Hjärtsallad, Gemsallad eller vad de heter, de har många olika namn. Delar dem på mitten penslar med olja och lite olika salladskryddor. Lägg dem på grillgallret men helst i en grillkorg och låt dem bli lite ”glasiga” samt få lite färg på ytan. Strängar av morötter, paprika och varför inte lite grönkål, även de inoljade är gott. Perfekt tillbehör, vill man sedan vara lite lat gör man potatisen i ugnen.

Potatisklyftor i ugn recept

Ta små potatis, dela dem i klyftor som inte är för stora, koka i lättsaltat vatten så att de lite mjuka men bara ytterst. Därefter låt dem kallna lägg dem i en bunke eller plastpåse och blanda med matolja och dina favoritkryddor men snåla inte. När det sedan är dags att äta lägg dem i en långpanna (ha gärna bakplåtspapper i botten) strö över lite flingsalt. Cirka 20 minuter i 200 graders värme. De ska ha fått en fin färg. Eftersom jag inte ville göra både efterrätt och kaka till kaffet blev det en mycket enkel kompromiss dock godkänd av det tioåriga barnbarnet. Eftersom det inte går att spritsa vaniljvip så avstod jag från att garnera kanterna. Det blir naturligtvis vackrare men något, bär, vinbärsblad eller vad man hat tillstädes.

Enklaste efterrättstårtan recept.

Lite av Kajsa Vargs ”Man tager vad man haver”. Ett paket färdig sockerkaksbotten, på de två understa bottnarna brer jag över jordgubbssylt och Mildas vaniljvisp 14%. Därefter på med översta botten. Där lägger jag på bär som så här års är prisvärda, det blev färska jordgubbar, hallon, vinbär samt en burk mandarinklyftor. I god tid förberedde jag ett paket Jello som när det blev halvstelt skedades över bären. Denna enkla tårta serverar jag med 14% Vaniljvisp, på så vis blir det en ganska mager, saftig och inte så söt variant av tårta. Tänk på att vissa bär gör så att gelé inte stelnar som Kivi exempel.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Emmanuel Macron, Enklaste efterrättstårtan, Enklaste eftrrättstårtan recept, Frankrikes president, Gemsallad, Grillkorg, Hjärtsallad, Jello, Lättgrillad sallad, Man tager vad man haver, Mildas vaniljvisp 14%, Potatisklyftor i ugn recept, Vitsippor

Nu har jag roat mig

$
0
0

När försommarvädret inte är direkt försommarväder, ja då får man hitta på något annat att roa sig med. Man kan till exempel ta bilen för att åka och hälsa på Rolfs bror och hans fru. Egentligen fyller hans bror år den 17:e juni men eftersom vi inte är hemma då är det bästa att passa på medan vi kan. Fast det riktiga skälet är ett helt annat men det berättar vi inte för dom. Det är nämligen så att vi ibland blir serverade

stekt mälargös och det är så fantastiskt gott att vi utan vidare skulle kunna åkt minst tio mil till. Att man därtill får äta lunch i en trevlig miljö förhöjer ju det hela.

Hittade ett recept som jag inte kunde låta bli att prova, passade bra just nu när sparrisen är som finast.

Smakrik ugnsrostad sparris. recept

Bryt av det nedersta på en bunt sparris och lägg det i en plastpåse och häll över ett par matskedar olja. Krama påsen lite så all sparris får olja på sig. Häll sedan i lite havssalt, finhackad vitlök, lite salladskrydda och 1 msk riven parmesan. krama runt det igen och avsluta med 2 msk Panko (som skorpmjöl men grövre). När det fått fäste lägg sparrisen på papper på en bakplåt, 200 grader C och cirka 20 minuter, kolla så de inte blir brända. Gott som grönsak till kött, fisk eller till grillat ja till det mesta.

OBS, bilden är tagen innan sparrisen varit i ugnen.

Ikväll är det fotboll på TV, säg när det inte är det. Men ikväll betyder det att jag kan ägna mig åt min bok som jag tänkte läsa ut i helgen.

Jo Nesbo, Midnattssol, en liten annorlunda bok för att vara skriven av honom. Inte så tjock heller så perfekt sommarläsning. Jag tycker att hans böcker annars är lite mörka och dystra men spännande. Blev därför överraskad när jag började läsa denna. Mycket humor och även lite av kärleksdrama. Dessutom får man lära sig (om man inte vet) lite om laestadianer, dess tro och leverne. Lite av den samiska kulturen skymtar till då och då. Den handlar om en ensam man och om att jaga och blir jagad. Kan helt klart rekommenderas att ha på lager för en regnig sommardag.


Postat i:Böcker, Min vardag, Recept Tagged: Jo Nesbo, Laestadianer, Mälargös, Midnattssol, Samiska kulturen, Smakrik ugnsrostad sparris recept, Smakrik ugnsrrostad sparris

Elsa Anderssons konditori

$
0
0

Innan vintermörkret lägger sig runt husknuten gäller det att njuta av alla upplevelser som finns tillgängliga, till vintern får det bli en varm pläd och spännande bok. Det finns så många platser av olika slag som man vill besöka och då gäller det att passa på när man kan. Vi tänkte för ett par år sedan ta med våra grannar till Elsa Anderssons konditori i Norberg. Ett konditori jag besökt i minst 40 år. Det har flera gånger stått i olika magasin att det är ett av Sveriges bästa konditorier. Det har även fått diplom från Gastronomiska Akademin ”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition”, det utdelades för övrigt av Jan-Öjvind Swahn år 1998.

När vi äntligen kom till skott 2015 och skulle fråga om intresse fanns att följa med, ja då brann det ner. Det var länge tal om att det inte skulle byggas upp men så småningom löste allt sig och konditoriet byggdes upp och till utseendet som det gamla huset. Invigningen skedde i samband med konditoriets 101-årsdag den 7 maj 2017.

Vem var Elsa Andersson? Jo en dam som föddes 1884 på en lantgård utanför Vadstena. Elsa hamnade så småningom i Norberg där hon träffade sin man Emil. Först arbetade hon på lasarettet men eftersom hon tidigare arbetat och utbildat sig till konditor hos en släkting som drev ett konditori i Örebro ville hon utöva det yrket. Hon startade ett konditori och döpte det till Elsa Andersson hennes flicknamn, till en början hade hon en mindre lokal men fick så småningom köpa ett ”kaptensboställe” som byggdes runt 1700-talet. Konditoriet drevs av Elsa och därefter av hennes son och hans fru fram till början av 1980-talet och driften fortsatte sedan av deras son fram till 2008 vem som driver det idag vet jag inte.

Lokalerna har behållit sin charm och inredningen påminner mer om ett hem än om en ”lokal”. Gamla möbler, tapeter och övrig inredning är i gammal ståndsmässig stil. Det är flera rum samt en stor inglasad veranda så det är gott om plats.

Påtåren (påfyllnad av kaffe) som naturligtvis är gratis och den tar man från den här rustika kaffe tunnan.

Vi var där 20 juli nästan två månader efter att det öppnades. Med tanke på att det är öppet 09.00 – 18.00 vardagar samt 10.00 – 18.00 lördag –  söndag är det förvånande att det fortfarande är kö för att komma in. Denna kö var inte tillfällig utan vilken tid du än kom det så fanns det en kö. Då ska man tänka på att Norberg inte är den mest centrala plats i Bergslagen.

Alla bakverk är gudomliga och jag skulle gott kunna tänka mig att köra 11 mil x 2 för att inhandla deras ”dammsugare”. Är man där då äter man deras Tangotårta det receptet är från Elsas tid och att den fick heta just Tangotårta beror på att dansen tango blev populär på 1920-talet. Ni kan se en bit av den på bilden ovan och receptet kommer här.

Recept Tangotårta

500 g mandelmassa, 3 ovispade ägg, 2 dl vanilj eller marsankräm, 2 dl vispgrädde,

1 burk ananas (450gr)

Till garneringen:

1.5 msk florsocker 1 msk vattenvispgrädde, ananasskivor, röda cocktailbär florsocke

Grovriv mandelmassan och blanda den med äggvitorna till bredbar konsistens. Markera på bakplåtspapper 2 runda bottnar med ca 26 cm diameter. Bred ut smeten på papperet. Grädda i ca 200 graders värme tills de blivit svagt gulbruna.

Lossa dem när de kallnat.

Bred ut vaniljkrämen på den understa botten. Låt ananasskivorna rinna av. Finhacka ca 4 av dem och blanda med nyvispad grädde. Vill du använda grädde till garnering så ta undan den först. Bred ut ananasgrädden ovanpå vaniljkrämen och lägg på botten nr 2

Gör glasyr av florsockret och vattnet och

bred ut den ovanpå. Dekorera sedan med

resterande ananasskivorna i bitar, bär och grädde.

 

Dagens måltider

$
0
0

Efter att vi tagit vår förmiddagspromenad kände vi oss så där lite lagom hungriga. Flera gånger har vi åkt förbi en skylt där det står Wagott och då har vi undrat hur den restaurangen är.

Sagt och gjort vi svängde av från Mellanvägen och åkte de 100 metrarna ner på en mindre väg och där var den. Vi pratade med Wa som äger stället och frågade hur det kom sig att den heter Wagott. Förklaring, hon heter Wa och turisterna skämtar lite och säger ”det här va gott” därav namnet.

Återigen en meny att ta sig igenom, fast egentligen har nästan alla samma typ av mat fast lite olika kryddning. Mycket att välja på är det i alla fall

Lunchen blev Fried rice med pork och en flaska vatten 75 bath helt OK.

Det här är en perfekt lunch, stekt ris, finhackad morot, lök, salladslök, minimajs, ägg och kryddor. Gärna lite soya till. Kanske är själva restaurangen lite tråkig och den är ganska liten men maten är det inget fel på.Kvällens måltid blev på Nong Pu kändes bra då det är gångavstånd dit. När vi väl var där insåg vi båda att vi inte var ett dugg hungriga men Rolf hade beställt ett glas vin och jag vatten. Kände oss lite tvungna att försöka hitta något som inte var för mättande att äta. Hade ingen hjälp av geckoödlorna heller de åt bara insekter och det kände vi inte för dessutom hade vi fått en flaska myggspray på bordet.

Det händer ofta här i byn att man får en flaska myggspray på bordet och det är perfekt eftersom det finns en del mycket små mygg. För egen del har jag tunna långbyxor på kvällarna men det händer att jag kjol också. Det här märket Sketolene och fungerar bra.

Det blev en efterrätt vi skippade det nyttiga, Bananpannkaka med vaniljglass alldeles lagom. Kan verkligen rekommenderas så tjock, porös och GOD.

Det är väl dags att börja igen.

$
0
0

Blev ett väldigt plötsligt slut på min bloggning och långt uppehåll, nu är det dock dags att blåsa liv i den igen. Det har varit roligt att se hur många som hört av sig och funderat på varför? Men idag startar vi positivt, dagarna har blivit längre så och barnbarnet som fyllde 15 år i lördags. Det är tredje barnbarnet jag måste stå på tå för att kunna titta i deras ögon när vi pratar. Om ärligheten ska fram räcker det inte med på tå, bör väl nästan vara nån skokartong eller något.

Det blev vad man i norrland brukar kalla för go´fika. En väldigt god tårta som dessutom imponerade med sin höjd. Flera olika lager och fyllningar. Bakad och designad av födelsedagsbarnets lillasyster 12 år. Visst ser den mumsig ut.

Såg ett recept på en varm sallad i tidningen Land, kunde inte motstå att prova den. Kan garantera en smakupplevelse vad gäller sallad som även var vacker att se på.

För övrigt har dagen förflutit i sitt stilla mak, besök hos min syster på sjukhuset, slängt gammalt golvvirke på sopstationen. Ja roat mig med lite av varje. Ikväll blir det ett litet föredrag, får se hur det blir.

Varm sallad.

Dela ett Romansalladshuvud på längden, skär av lite av det gröna. Stek halvorna i smör tills de blir varma, mjuka och får lite färg.

Därefter är det lite man tager vad man haver. 1 msk nötter av något slag, hacka och rosta dem i en stekpanna. Lägg salladshalvorna på en tallrik, hacka lite salladslök, skär lite ”typ” parmaskinka i bitar, några delade vindruvor, det gröna från salladen, riven mögelost 1 msk till varje. Några ruccolasalladsblad om man vill. Lägg allt över den varma salladen. Skiva päron o lägg vid sidan samt dekorera med vad man har. En lätt vinägrett eller som jag hade Cesardressing över.

Så otroligt gott. En rätt för en myskväll eller med ost o bröd vid något festligt tillfälle.

Nu behövs det något värmande

$
0
0

Idag på morgonen när det var dags för hundpromenad visade termometern på – 17.3 grader C, lite för kallt för att kännas skönt. Jag hade tänkt att visa några thailandsbilder till men det passade inte ihop med vädret. Nej då kändes det bättre med något mer handfast och värmande. Igår fick jag ett recept på en kycklingrätt av en av mina Facebook-vänner, kände direkt att den vill jag laga. Eftersom vi ändå skulle in till ICA MAXI och handla så passade det ju bra. Kan nämna att de firade jubileum och bjöd på tårta, kaffe, snittar, cider, choklad och mycket annat. Vilken tur att vi åkte lagom till eftermiddagskaffet och Rolf fick prinsesstårta som han gillar. Om ni inte säger det till någon kan jag avslöja att han tog två bitar.

Nåväl det blev kycklingrätten ikväll och jag kan bara säga som många andra, den är så god. Eller som ungdomarna säger numera, den är sjukt goood.

Passar som helgrätt och som bjudrätt. Det blev dessutom över så jag fick fyra stycken tvåportion förpackningar att lägga i frysen

Recept

Kyckling Cordon Bleu

1 kg kycklingfile
150 gr tunn rökt skinka
250 gr Emmentalerost
3 dl creme fraiche
200 gr philadelphia-ost (finns bredbar)
2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 knippe bladpersilja (torkad går bra)
1-2 dl riven parmesanost
salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 220 gr
Strimla kycklingen och lägg i ugnsform
Salta och peppra
Lägg strimlad skinka ovanpå
Fördela ostskivorna (Emmentalern) ovanpå
Koka upp creme fraiche, Philadelphiaosten, grädde, senap och paprika.
Smaka av med salt och vitpeppar
Rör ner färsk el torkad persilja
Häll över kokta såsen och avsluta med riven parmesan.
Pudra lite paprika ovanpå
Grädda i ugn ca 20 – 25 min och servera sen med ris el potatis.

Trots att jag skrev ner allt jag skulle handla glömde jag parmesanosten, fast jag tror det blev lika gott utan. En bra rätt eftersom den kan ”vänta” på gästerna.

En liten tur efter vägen

$
0
0

Byn Huay Yang är kanske inte så stor vad gäller invånarantal men ändå ganska stor ytmässigt. Dessutom är det mest grusvägar förutom några asfalterade vägar. Den är belägen mellan den stora motorvägen och havet med andra ord ett lugnt läge. Befriad från hotell, barer, shoppinggator och man upplever därför en genuin thailändsk miljö.

Vi passade på att göra en liten tur med salengen alltid roligt att se lite av landsbygden. Landsbygden, ja man behöver bara åka 50 meter för att komma dit. Vi åkte ut från vårt husområde och svängde höger.

Från området.

På den vägen vi sedan åker kan man se hur naturen ser ut runt byn, det är palmer, kor, kohägrar, hundar och mycket annat. Kan tänka mig att det finns en del ormar men dem har vi som tur är sluppit att se hittills.

Korna är lite nyfikna av sig.
Så härligt att se hur de betar under palmerna.

Även om det finns lite för dem att äta så kan man ändå se hur ägarna på kvällarna skär ner grönt gräs mm och lastar på sina motorcyklar för att ge dem lite fräschare tillskott. Kohägrarna håller sig alltid i närheten. En och annan hund kommer en till mötes ibland men de är oftast snälla.

Hund på promenad

Vårt mål var att köra fram till den lilla fiskebyn som ligger tre km bort men halvvägs såg vi en ung man som stod och fiskade på bron. Vi var naturligtvis tvungna att stanna och titta främst nyfikna på hans annorlunda fiskeredskap.

Fiskare

Redskapet ser ut som en blandning av gevär och armborst. Står och spanar efter fisk för att kunna skjuta iväg en ” krok” och fånga den. Tyvärr blev det inget när vi tittade på men att det fungerar fanns bevis på i cykelkorgen.

Fiskredskap

Klyftig kille som gjort ett avancerat redskap av enkla medel.

Dagens första fångst.

Skrädmjöl

$
0
0

Det är några år sedan jag första gången kom i kontakt med skrädmjöl. Vi var i Munkfors för att lyssna på en Bondkomikerfestival när hungern gjorde sig påmind, Vi hittade inga matställen men på en hembygdsgård var det öppet. Vi gick in och kunde konstatera att det endast fanns en rätt att välja på.

Nävgröt och det hade vi aldrig hört talas om men hungriga som vi var så beslöt vi på att prova den.

Serverades med stekt fett fläsk, fläskflott och lingonsylt. För att förstå på ett ungefär hur gröten var skriver jag ner ett recept här.

Recept Nävgröt

Till 4 portioner

6 dl vatten, 2/3 tsk salt, 6 dl skrädmjöl.

Koka upp vatten o salt i en kastrull. Häll i mjölet, allt på en gång så att det täcker vattenytan. Tryck försiktigt nermjölat med en träsked, rör inte.

Stäng av värmen och låt kastruller stå med locket på i cirka 10 minuter, tills allt vattnet har ångat igenom mjölet. Rör om och servera med stekt fläsk gärna lite fläskflott och lingonsylt.

Sedan behöver ni inte äta på två dar.

Nävgröt kallas även Motti och är från början en finsk maträtt. Denna gröt har funnits sedan 1500-talet och åts främst av skogshuggare i Mellansverige. Då det var en kraftig måltid som höll dem mätta länge. Namnet tror man kom av att man åt med nävarna. Eftersom den var så torr gick det att göra små klumpar som man kunde doppa fläskflott.

Den 10 september är det nävgrötens dag passa på att prova då. Finns ofta att köpa på både ICA och COOP.

Viewing all 76 articles
Browse latest View live