Quantcast
Channel: Recept – Solsi Blogg
Viewing all 76 articles
Browse latest View live

Bulgursallad är perfekt

$
0
0

Det är saligare att giva än att taga, helt sant frågan är om det stämmer idag. Ja stämmer gör det men jag tror att många tolkar det annorlunda. Saligare att äga än att giva. Nåväl hur det än är tror jag min grannfru ändå generöst delar med sig av detta recept jag fick av henne. Hon känner sig säkert lyckligare när hon vet att flera njuter av god mat tack vare henne. Vad pratar jag då om, jo en Bulgursallad som är väldigt god och passar perfekt på ett buffébord. Med lite olika smårätter är den super, dessutom kan man skippa potatissalladen och grönsalladen. Den här ersätter båda.

008.JPG1

Bulgursallad med citrondressing.

Portioner: 4

  • 4 dl vatten
  • 2 dl bulgurvete
  • 3 tomater
  • 1 grön paprika
  • 1 salladslök
  • 1 dl svarta urkärnade oliver
  • 3 msk finhackad persilja
  • 2 tsk finhackad färsk mynta
  • citronskivor till garnering

Dressing

  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar
    1. Koka upp vattnet. Ta kastrullen från spisen, tillsätt bulgurvete och låt svälla i kastrullen i 15-20 minuter.
    2. Finhacka tomaterna, paprikan, salladslöken och oliverna. Lägg det samt persiljan och myntan i en stor salladsskål.
    3. Dressing: Blanda citronjuice och olivolja, krydda med salt och peppar. Häll dressingen över de hackade grönsakerna. Låt stå så att grönsakerna riktigt drar åt sig dressingen.
    4. Tillsätt den färdigsvällda bulgurveten och rör om. Garnera med citronskivor och servera.

Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Bulgursallad, Bulgursallad med citrondressing, Saligare att giva än att taga

Ibland vill man bara njuta av tillvaron, Soppa Bonne Femme

$
0
0

Visst är det så att ibland vill man bara ha det lugnt och skönt, ja riktigt njuta av tillvaron. Inte helt fel att lyxa till det heller om man skulle känna för det, vilket jag gjorde idag. En lätt och njutbar sallad fick bli dagens middag.

023.JPG1

Trots att det regnade och blåste och vädret visade sig från sin värsta sida kändes det helt rätt med en kall måltid. För att ändå få känna lite värme stannade vi till hos sonen med familj på hemvägen från stadsbesöket. De har nämligen en helt bedårande kattunge som jag gärna vill ”gosa” lite med.

020.JPG1

Inte kan man låta bli att charmas av ett sådant här litet bustroll.

Har fått en förfrågan om något matrecept från ”mammas kokbok” jag visade igår. Här kommer

Soppa Bonne Femme, 4 – 5 personer, receptet antagligen hämtad från något av Ria Wägner?

6 skivor rimmat magert sidfläsk (250 gr) skuret i små tärningar och fräses i 3 msk smör i en 3 liters kastrull, obs bränn det inte. Skär 3 purjolöker i strimlor och lägg i kastrullen, när purjon smält ner tillsätt 1,5 liter kokande vatten och låt koka upp. Skala och skär 4 stora potatis i bitar, lägg i dem och låt allt koka i 25 minuter. Salta efter smak, strö över persilja o brödtärningar.

Här kan man tala om budgetsoppa nästan som att koka soppa på en spik men den värmer säkert en ruggig höstkväll..

 

 


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Koka soppa på en spik, Ria Wägner, Soppa Bonne Femme

Frosten har gjort sitt inträde

$
0
0

Frosten har gjort sitt inträde i höstvädret, nu visar termometern på minusgrader när hunden tar sin kvällspromenad. Rolf har börjat elda i öppna spisen på kvällarna det är ett säkert hösttecken och då kan man börja kura skymning igen.

Själv har jag kommit i baktagen igen, det liksom (ett ord som verkar vara inne just nu) bara kommer på ibland och då är det bara att baka. Kanske har det att göra med att jag hittat en ny bok ibland alla gamla i min låda. Jag har ärvt den och den heter ”Vi bakar hemma” och är sammanställd av Ingrid Vigant. När den köptes 1954 kostade den 2:60 och det har skett en viss värdestegring för idag ligger den på runt 100 kronor på Bokbörsen.

IMG

Idag blev det en sort som heter Margaretabröd, jag har aldrig gjort dem förut eller ens hört talas om dem. Först tyckte jag det var lite knepiga ingredienser, rentav billiga sådana men så kom jag att tänka på detta. Boken gavs ut 1954 och 1945 slutade andra världskriget man kan nog förutsätta att det var många som inte hade det speciellt fett runt femtiotalet. Då var ett sådant här recept säkert bra när man ville förgylla kaffestunden med något extra gott. Som sagt visst går det att utläsa lite historia i receptböckerna.

001.JPG1

Margaretakakor recept cirka 70 st

200 gram margarin och 1,5 dl strösocker röres poröst. Arbeta sedan i 3 dl skorpmjöl och 4 dl vetemjöl. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Dra med baksidan av en gaffel längs efter längderna. Skär dem i 5 cm långa bitar och lägg på plåt. Grädda i medelvarm ugn (225 gr) i 4 – 6 min. Kolla noga.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Andra världskriget, Bokbörden, Ingrid Vigant, Margaretakakor, Margaretakakor recept., Vi bakar hemma

Sju sorters kakor

$
0
0

Sju sorters kakor finns det en gammal receptbok som heter, den har nog funnits i många hem. Den kom ut 1945 och har sedan dess omarbetats ett antal gånger finns dock att köpa än idag. Bokens namn kom av att man förr skulle servera sju sorters kakor till kaffet. I början av 1900-talet var sju sorters kakor till kaffet en undre gräns för vad skulle serveras. Ett ganska så svårt mått då man ansågs som snål om man serverade mindre antal och högfärdig om man serverade högre antal. I alla fall om det skulle räknas som ståndsmässigt. Kafferepet som kan betecknas som ett socialt möte förekom ofta i samband med firande av olika slag eller när syföreningen hade möte. Under mitten av 1900-talet var det populärt för att sedan dala i intresse men under 2000 har det återuppstått och intresset för kakor har spritt sig. Man bör dock komma ihåg att dessa sju sorter var småbröd, mjuka kakor och tårtor räknades inte in i dem. Småkakor är oftast små, spröda, söta och gjorda av mördeg och smaksatta och formade på olika sätt. Exempel på kakor som gärna räknades in bland de sju är mandelmussla, bondkaka, drömmar, finska pinnar etc.

Ett av barnbarnen har nyss fyllt år och hon skall ha ”födelsedagsfika” i helgen, jag har då lovat att baka lite till detta fika. Om jag får ihop sju sorter kan jag inte lova men två är ju redan gjorda. Tur att jag fann den här kakboken jag skrev om i går. Då gjorde jag en lite ”fattigmanskaka” så nu blir det, Herrskapsbröd.

013.JPG1

Herrskapsbröd recept Cirka 60 stycken

200 gram margarin röres med 1 dl strösocker. Blanda sedan i 1 1/4 dl potatismjöl och 4 dl vetemjöl och arbeta degen smidig. Skulle den kännas torr o smulig ha lite mer margarin. Rulla ut degen i fingertjocka längder och tryck till dem. Skär dem i 5 cm längder och lägg på en plåt. Grädda i medelvarm ugn (225 gr) i 8 10 min.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Fattigmanskaka, herrskapsbröd, Herrskapsbröd recept, Kafferep, Sju sorters kakor

Lätt som en plätt o Plättbakelser

$
0
0

Varifrån uttrycket ” lätt som en plätt” härstammar ifrån vet jag inte men att det menas, vara lätt att genomföra vet jag. Sedan kan man ju undra vad som menas med plätt? Närmast tänker jag förstås på plättar och att de skall vara lätta att göra, det är dock en sanning med modifikation (detta uttryck som min fysiklärare älskade att säga). Min svärmor gjorde kakor som hette just det, plättbakelser och de var väldigt goda. Nu fanns just det receptet i boken, Vi bakar hemma och bredvid receptet hade hon skrivit, Bra! Passade mig perfekt eftersom jag dels ville ha något lättbakat och dels något jag visste smakade bra. Nu delar jag med mig av det och hoppas att barnbarnet är nöjd med dem i morgon för de är bakade i mitt anletes svett och det var inte lätt som en plätt.

002.JPG1

Plättbakelser recept cirka 20 stycken

Smält 100 gram margarin, låt det kallna och rör det sedan poröst. Blanda i 1 ägg och 1 dl florsocker, rör det slät och häll slutligen i 1 dl vetemjöl och rör. Lägg 1/2 msk smet i varje rundel på plättlaggen och strö på hackad mandel och pärlsocker. Grädda dem i 225 graders ugn cirka 5 – 8 minuter tills de är ljusgula. Lossa dem genast och böjde dem över en brödkavel, liten flaska eller annat. Glöm inte att plättlaggen måste kallna emellan.

Det var här jag gjorde mitt misstag med varm lagg håller de inte ihop utan smeten så att säga smälter ner. Det fordras tålamod för att få ihop att antal men det är värt besväret och de går att frysa.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Lätt som en plätt, Plättbakelser, Plättbakelser recept, Plättlagg, Vi bakar hemma

Dags för bolsamos

$
0
0

Nu är den tiden när det är som bäst att laga Bolsamos eller Rabbemos som de sa i grannlänet. Jag pratar alltså om rotmos vilket kallas för bolsamos i Blekinge och rabbemos i Skåne antar att de flesta säger rotmos. När jag första gången skulle köpa mig en bolsastöt var det inge i affären som visste vad det var lärde mig då att de hette potatisstöt.

Nu finns det nyskördade rotsaker i affären och potatisen har varit upptagna så pass länge att de är perfekta för mos.

Jag har inget recept utan gör rotmosen på känn så som min mormor lärde mig. Gör alltid en stor mängd så att jag kan frysa in lite, rotmos går nämligen perfekt att frysa.

008.JPG1

Rotmos cirka 10 portioner.

2 kålrötter (i grapefruktstorlek) skärs i sockerbitsstora tärningar, blandas med 8 stora morötter även de i tärningar, häll på vatten, 6 kryddpepparkorn och 1/2 tsk salt. Koka i 40 minuter tills de är mjuka.

001.JPG1

1 kg potatis kokas med 1/2 finskuren purjolök, 5 kryddpepparkorn och 1 buljongtärning (grönsak). Blanda sedan rotfrukterna med potatiskoket och pressa den med en bolsastöt/potatisstöt.

005.JPG1

Ev kan man behöva tillsätta mera salt. Till detta serverar jag vanlig köttkorv vilken jag skär i skivor och låter koka upp 7 min i grönsaksspadet som bildats. Visst kan man köra med elvisp men då blir rotmosen för finfördelad och gärna lite ”limmig” i konsistensen. Om det blir något över frys in det. Att jag gör det i två kastruller beror på att jag gör en stor sats.

 


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Blekinge, Bolsamos, Bolsastöt, Rabbemos, Rotmos, Skåne

Dags för vitaminintag, svartvinbärsjuice

$
0
0

Det börjar bli dags att spä på vitaminerna i synnerhet om man är lika dålig på att äta frukt som jag är. En av våra ”närboende” gav oss en flaska förra veckan samt även receptet, det var en svart vinbärsjuice som skall intagas ur ett litet glas varje morgon. Tyckte att det formligen kryllade av vitaminer i den.

1

Receptet Svartvinbärsjuice

2 liter svarta vinbär och 3 liter vinbärsblad blandas med 7 liter vatten och kokas i 15 minuter varefter de pressas så att all bärsaften trycks ut. Häll tillbaka det i kastrullen och låt 7 dl strösocker smälta ner, pressa i saften från 2 citroner och häll det sedan på små plastflaskor. Frys ner flaskorna och ta upp för användning allt efter behov, juicen drickes ospädd cirka en halv dl och därmed har massor av vitaminer kommit er till del.

Är ni mer teknikintresserade kanske det vore idé att ta en titt på Sonys nya peruk. Den lär innehålla en massa finesser, visa vägen som en GPS, kollar blodtrycket om du är ute och springer och flera andra onödiga saker. Det enda du behöver göra är att nudda vid håret så får du olika informationer. Jag säger bara ack, ack, ack


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Svartvinbärsjuice, Svartvinbärsjuice recept

Äntligen blev det Kålpudding utan främmande

$
0
0

Jag har längtat efter kålpudding länge nu man blir frestad på den här typen av mat när man ser alla färska grönsaker i affärerna. Vi skulle visserligen inte ha främmande utan det var bara Rolf och jag så en stor kålpudding kan verka lite för mycket.

Det här med främmande är lite roligt, förra fredagen frågade barnbarnet Vanna om hon kunde komma på lördagen. Jag svarade att det kanske inte var så kul eftersom vi skulle ha främmande och jag skulle laga mat då. Varpå Vanna sa, jag kan hjälpa dig att laga mat och det betvivlade jag inte alls hon kunde. Nästa kommentar var, varför bjuder ni främmande på mat, folk som ni inte känner? Jag svarade att visst känner vi dom, varför säger du då ”främmande” blev svaret. Vad skulle jag sagt och enligt Vanna kunde jag bara sagt, det kommer lite folk och jag tänkte bjuda på mat.

Inte helt fel, ord som främmande kan vara mångtydigt och det gäller att uttrycka sig tydligt. Vi hade alltså lite folk som vi kände hos oss i lördags och det var väl tydligt nog.

Hade en föreställning om att det skulle vara jobbigt att laga kålpudding men så är det ju inte.

Kålpudding recept 8 portioner

Ett kålhuvud på cirka 1.5 kg kål hackas.

002.JPG1

Bryn hälften av det i en stekpanna med lite margarin låt det får färg, salta och peppra lätt samt häll på 2 msk sirap och rör om det hela. Häll sedan över det i en eldfast form.

Tag cirka 8 hg köttfärs och blanda med 1.5 tsk salt, 1 kryddmått vitpeppar, 1 söndersmulad tärning grönsaksbuljong och 1 dl grädde. Bred ut färsen över kålen i formen.Häll det sedan i en eldfast form. Tag sedan den andra halvan kål och gör likadant som med den första halvan. Bred ut det över färsen.

004.JPG1

Grädda det hela i ugnen 175 grader i 45 minuter. Servera med potatismos eller kokt potatis, med eller utan brunsås men lingonsylt är ett måste. Det som blir över fryses in för att ätas någon lat dag framöver.

012.JPG1


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Folk, Främmande, Kålpudding

Lätt som en plätt, påsen innerhåller allt

$
0
0

Aldrig har det varit så lätt att laga pitepalt, fast jag tycker att Blekingska kroppkakor (på rå potatis) smakar likadant som palten. Har förut försökt laga den på norsk färdig mix men tyckte inte den var så bra, men nu fick jag tips av en bekant om att Kungsörnen har kommit ut med mix för Pitepalt, påsen innehåller allt.

011.JPG1

Jag köpte en när vi var i Borgafjäll men den gav jag grannen så det inköptes därför en ny påse. Smeten ger 20 stycken så jag tog halva paketet 500 gram mix och blandade med 6 dl vatten. Lät det svälla 10 minuter och knådade det sedan som en deg, rullade ut och delade degen i 10 bitar. Skar en bit rimmat fläsk i små bitar, 1/2 gul lök, 1/2 tsk mald kryddpeppar och lite salt, vilket bryntes i stekpannan. Plattade ut varje bit och la 1 msk fläskröra på för att sedan rulla ut den till en boll.

015.JPG1

Jag använder plasthandskar, då slipper man kladd men man kan även mjöla händerna.

1

Låt sjuda i drygt 45 minuter men ta bara några i taget, använd gärna två kastruller om du gör många. Serveras med lite smält smör och rårörd lingonsylt, en riktig höjdarmåltid. De som blev över fryste jag in, kan skivas och stekas vid senare tillfälle.

020.JPG1

Nu blir det svårt för min syster i USA för hon kan inte köpa någon påse med paltmix men jag tror att hon blir väldigt sugen på det.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Borgafjäll, Kroppkakor, Kungsörnen, Pitepalt

73 dagar kvar till jul

$
0
0

Idag är det 80 dagar kvar av 2014 vilket betyder att det är 73 dagar kvar till julafton, visst känner man att julstressen börjar komma. I alla fall har de första önskningarna på julklappslistan kommit till vår kännedom, passar mig perfekt som gärna vill vara ute i god tid. Det skall dock rinna mycket vatten under broarna innan det är dags.

Vatten lär det bli gott om för idag började regnet och mer lär det komma framöver, det brukar vara så vid den här tiden. Älgjakten tar ju sin början i morgon och Rolf brukar alltid vara lite regntyngd när han kommer hem efter en dag i skogen. Jag kan ju inte säga lycka till åt ”jaktlaget” i morgon utan det få bli ”Skitjakt på er” hur fult det än låter, men är man skrockfull så är man. För de oinvigda kan jag tala om att det med de orden menas ”Lycka till”, men det lär betyda otur att säga så därför säger man ett och menar ett annat.

För att öka på mina kunskaper i handboll har jag idag varit och sett på när 11-åriga barnbarnet spelade.

001.JPG1

En jämn match med mycket jämna spelare och ett jämnt resultat 8 – 8.

Ännu en lat dag vad gäller matlagning.

008.JPG1

Ugnspannkaka med fläsk. 6-8 portioner

Sätt ugnen på 225 grader.

Tärna 2 – 3 hg rimmat sidfläsk och bryn dem i en stekpanna. Häll över fläsket med stekflottet i en långpanna och se till att hela pannans botten blir smord.

6 ägg vispas upp, blanda i 6 dl mjölk och 6 del vetemjöl. När smeten inte är klumpig längre blanda i ytterligare 6 dl mjölk, 1/2 tsk strösocker och !/2 tsk salt.

Häll över pannkaksmeten och grädda i cirka 35 minuter. Servera med lingonsylt. Jag delar upp det som blir över i lämpliga bitar för att frysa in. Perfekt att ha en dag då man har bråttom.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Älgjakten, Handboll, Julafton, Skitjakt, Ugnspannkaka, Ugnspannkaka med fläsk

Pulled Pork och Marsipan

$
0
0

Vet inte vad det är som påminner mig om stundande helger? Kan det vara att det är Österrikes nationaldag, mörkt ute, att jag är sugen på en god bit marsipan eller att jag har lagat Pulled Pork. Förmodligen är det alltihop, av någon anledning är jag nyfiken på var namnet marsipan kommer ifrån och jag lyckas inte klura ut det. Att själva marsipanen och dess recept härstammar från länderna kring medelhavet vet jag men inte hur namnet kom till. Däremot vet jag att Pulled Pork kommer från USA och de sydligare delarna där, kanske var det långkoket av denna som påminde mig om julskinkan som ju även den tar tid att tillaga. Så för att fira att det är 59 dagar kvar till jul samt att jag snart skall se på TV programmet ”Allt för Sverige” det är förresten bara så bra. Härligt med dessa spontana o naturliga svenskättlingar från USA som vågar vissa sina känslor i vårt lite kyliga land. Då dagens middag godkändes av Rolf kan jag nog våga dela med mig av det.

Pulled Pork recept 6-7 pers.

Drygt 1 kg benfri fläskkarre, skär ett jack i den på längden, gnid in biten med 3 tsk salt, 3 tsk paprikapulver,1 krm vitpeppar. Tag en gryta med lock som tål att stå i ugnen (gärna järngryta) lägg i 2 klyftade gula lökar, 4 vitlöksklyftor i bitar. Lägg sedan i karrebiten och häll på 1 fl (cirka 5 dl) BBQ sås gärna med lite röksmak och 1 dl soya. Ställ grytan i 100 graders värme i ugnen under 4-5 timmar. Jag brukar kolla så att den inte blir torr och har den gärna i 5 timmar i ugnen.

024.JPG1

Ta upp köttet dela den med två gafflar (skall gå lätt) till mindre strimlor och lägg det tillbaka i såsen som är kvar. Skulle det vara lite sås kvar kan man alltid vispa i en liten burk creme fraiche. Servera den gärna i Pitabröd, med sallad, guaccamole, dressing eller i Tortillabröd med mosad kokt potatis, sallad och Pulled Pork. Man kan äta den med ris ja det är bara att ta till fantasin. Det är inte så noga med vikten på köttet går att öka eller minska vid behöv. Går att frysa.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Allt för Sverige, Guaccamole, Marsipan, Pitabröd, Pulled Pork, Pulled Pork recept, Svenskättlingar, torrtillabröd, USA

Ibland tar det tid…. enkla färsbiffar

$
0
0

Ibland kan det ta tid att upptäckta det enklaste. Varje gång jag skall använda aluminiumfolie eller plast retar jag mig på att rullarna alltid brukar trilla ur kartongen. Det är inget nytt fenomen utan så har det varit så länge jag kan minnas. Idag när jag satt i ett väntrum och läste ”skvallertidningar” fick jag reda på två nyheter. Dels fanns det en rubrik på framsidan av tidningen där det stod ”Mette Marit i tårar. Skilsmässan ett faktum”. När jag sedan öppnade tidningen visade det sig att det var hennes syster som skulle skiljas. Otroligt dåligt och ja jag vet, man får skylla sig själv när man läser dylikt.

Det andra jag läste hade jag lite praktisk nytta av, det var nämligen vad man kallar ett husmorstips. Där stod det, i kortsidan på kartongerna till plast -och aluminiumrullarna finns det en liten flik att trycka in, detta gör att rullarna inte ramlar ur sina kartonger. Det första jag gjorde när jag kom hem var att kolla om det stämde.

010.JPG1

Jodå visst är det så och det fungerade perfekt. I över tjugo år har jag retat mig i onödan så mycket bortkastad energi. I dag använde jag energin till att göra lite enkla färsbiffar i stället.

008.JPG1

Enkla färsbiffar i ugn  Cirka 20 stycken

Blanda 1 dl skorpmjöl med 2 tsk salt, 1/2 tsk vitpeppar, 1 gul riven lök och 2 ägg, väl tillsammans i en bunke. Rör sedan i 500 gram köttfärs. Gör biffar i lagom storlek och placera dem på en bakpappersklädd ugnsplåt. Pensla dem lite på ovansidan med soya utrört i lite vatten då får de en fin färg. Ställ dem i ugnen 10 – 12 minuter i 225 gradig ugnsvärme. Jag använder engångsplasthandskar från Clas Olsson då går det både smidigt och kladdfritt. Bra att göra många då de går utmärkt att frysa.

Servera med sås, stuvad svamp, grönsakspytt osv.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Enkla färsbiffar i ugn, Mette Marit, Plast -och aluminiumrullar.

Smarriga chokladkakor ack ja…

$
0
0

Läste morgontidningen och såg att det på sista sidan smugit sig in ett kakrecept, inte det vanligaste ämnet i en morgontidning. En generös reporter hade emellertid delat med sig av sitt favoritrecept, som hette Antons chokladkakor. Jag döpte dock om dem till ”Smarriga chokladkakor” eftersom det är så de upplevs. Faktum är att jag nästan bakar nya kakor varje dag och man kan ju undra varför? Jo jag har sagt att jag skall inte äta mera kakor till kaffet på ett tag, undantaget provsmak på de för dagen nybakade. Detta gör att jag måste baka varje dag för att få något ätbart till fikat. Dessvärre kan jag inte påstå att barnbarnen är några kakmonster, frysen kommer väl att spricka snart.

008.JPG1

Recept 35 stycken

Blanda 120 gr smör med 1 dl farinsocker och rör till en jämn massa. Tillsätt 2 dl strösocker blanda och rör sedan ner 2 ägg. Rör nu runt noga så det blandar sig. Sedan tillsätts 1,5 dl kakao, 1 tsk bikarbonat, 2 tsk vaniljsocker och 1 tsk salt. Blanda till en smidig deg och dela den i 35 bitar.

De skall nu fyllas med 1 hasselnötsstor klick av Nutella som måste stå i kylen innan för att kunna hanteras. Eller gör som jag köp en rulle av ICA:s baknougat, skär den i 1 cm skivor och dela dem i fyra bitar detta är smidigar och effekten densamma.

001.JPG1

Rulla bollar av smeten, tryck ut dem i handen och lägg i nougat och rulla ihop. Se till att nougaten har deg runt sig så den inte rinner ut. Rulla bollarna i strösocker lägg på bakplåtspapper och grädda 6-10 min i 200 grader, de skall flutit ut lite och fått sprickor i degen. De får en strykande åtgång och jag gjorde 2 omgångar dock var för sig, vilket ofta ger bäst resultat.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Antons chokladkakor, ICA:s baknougat, Nutella, Smarriga chokladkakor

Laga nattbakad fläskkarré och sova samtidigt

$
0
0

Alltid lär man sig något nytt, för aldrig har jag vetat att man kan laga mat och sova samtidigt och då talar jag inte om att gå i sömnen eller så. Jag var ute och åt lunch med en ”gammal” kollega och vi åt nattbakad fläskkarré, mycket gott kan jag tillägga. Var naturligtvis tvungen att lista ut hur man tillagar en sådan rätt. För det första köper man en bit fläskkarré det blev för min del en bit på 1,4 kg, den gneds in med matolja och följande kryddor. Flingsalt 1,5 msk, grovmalen svartpeppar 1,5 tsk, torkad oregano och timjan 1 tsk vardera samt 1 tsk salladskrydda.

031.JPG1

Därefter brynte jag den lite i en stekpanna så att den fick lite färg. La den på en ugnsplåt och hällde på 5 dl vatten, lät den därefter vara i 200 grader cirka 20 min. Sänkte till 70 grader och lät den stå i ungefär 12 timmar, kolla med termometer det skall var 70 grader innetemperatur när den är klar. Nästa gång skall jag ta ut den tidigare då den blir varmare av den s.k. eftervärmen och kan bli en aning torr.

005.JPG1

Smakade bra och ett barnbarn frågade idag om den var slut annars kunde hon tänka sig att ta sig att förbarma sig över den. Lätt och bekvämt var det att tillaga den i alla fall.

På tal om att sova och mörker, tänk så vackert det är ute nu när man kör på småvägar i vintermörkret. Överallt är det belysning, en del mer fantasifulla än andra. Rolf tog en promenad genom Kungsträdgården i Stockholm och kunde inte låta bli att ta en bild.

018.JPG1

Visst är det vackert, sedan dök helt plötsligt skogens konung upp lika pampig som när man möter honom i skogen eller hur?

022.JPG1


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Fläskkarré, Kungsträdgården, Nattbakad fläskkarré, Skogens konung

Julens godaste revbensspjäll, recept

$
0
0

Här bjuder jag på ett recept av julens godaste revbensspjäll, måste dock tillägga att det inte är mitt eget recept utan ett jag fått av en väninna.

Ta tjocka revbensspjäll cirka 1,5 kg koka dem ett par timmar på svag värme (tills man ser att köttet släpper från benet i en lag av vatten, salt, svartpeppar, lagerblad, 1-2 gula lökar i klyftor och 2 morötter i bitar. De kan kokas dagen innan och ligga kvar kallt i kokspadet. Innan de skall ätas skär dem i bitar och pensla på grillolja blandat med American BBQ sause (gärna med smak av Tangy fruit) stek i 200 grader tills de är genomvarma.

Gott och dessutom lätt att göra.

 


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Americaan BBQ sause, Julens godaste revbensspjäll, Tangy fruit

Ni hinner med ett bak till innan jul

$
0
0

De här kakorna fick vi till adventskaffet i Västerås, superenkla att göra och ännu mer super att äta. Kanske lite dyra ingredienser men i gengäld får man en kaka som mer än väl kan serveras som den enda kakan till kaffet. Passar även som en kaffe/kaka efter maten och vill man förhöja det hela, varför då inte ta en klick grädde eller glass till. Receptet kommer från Leva&Bo

Mormors centerkaka.

Recept, Blanda 200 gram margarin, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver i en matberedare eller för hand. Låt degen vila i kylskåp en halvtimma. Knåda den lite och fördela den i 24 bitar som rullas till bollar och läggs i aluminiumformar.

002.JPG1

Tryck ner en bit center (2 rullar går åt).

Grädda i 175 grader i cirka 12 minuter, ta sedan ut kakorna och lägg en Noblessbit ovanpå. (Lilla chokladkartongen Nobless)

003.JPG1

Eftersom man lägger på dem direkt man tar ut kakorna från ugnen så smälter chokladen och lägger sig som ett lock ovanpå. Kakorna skall förvaras kallt, jag fryser mina. Låt dem kallna på svalt ställe innan de läggs i burk och ha en bit bakplåtspapper emellan. Lovar att de gjorde succé och även om de är lite dyrare så fyller de funktionen som ersättare för bakelse eller efterrätt mer än väl.

005.JPG1


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Mormors centerkaka

Lite tips i köket

$
0
0

Snön är borta igen och ute lyser ”vårsolen” i all sin glans, vet snart inte vilken tid på året det är. Barnbarnet med föräldrar o lillasyster är i Falun över helgen och spelar ”Kopparcupen” i handboll. Det vill säga barnbarnet spelar och åker buss med sitt handbollslag, föräldrarna tar sig dit för egen maskin och hejar på. Skulle tro att just denna helg är det tävlingar i varenda sporthall/arena i Sverige. Vi själva ägnar oss åt hundpromenader och deltar aktivt i sporten på TV. Det låter i alla fall så från Rolf när det görs något mål av något slag.

Julskinkan börjar ta slut så jag passade på att göra Rolfs önskerätt till middag. Den klassiska som görs när man tröttnat på julskinkan.

Julskinksrestgryta

Ta en skiva skinka och rulla den kring en grön sparris, lägg så många du behöver i en eldfast form. Pudra över med lite salladskrydda, vispa 3 dl grädde och blanda i 6 msk tomatketchup. (beräknat på 4 pers. 10 skivor skinka) grädda i 175 grader 20 minuter. Supergott till kokt potatis. Det är just den griljerade skinkan som ger en liten aning av senapssmak m.m.

Dessert när man inte vill lägga ner för mycket tid i köket. Lägg några maränger på ett fat, vispa et paket vaniljvisp och häll över. Strö sedan över färska bär efter önskemål.

014.JPG1 Kan säga att detta är barnbarnens favorit.

Jag som trodde att jag hade allt man kan behöva och ibland i flera upplagor dessutom, tänk så fel jag hade. Den här har jag aldrig sett tidigare men fick den i julklapp och den är suverän. Gjorde en sås igår och det var hur lätt som helst att få den klimpfri då vispen täcker alla kanter m.m. Kan dessutom användas till att ta upp skållade tomater, små kroppkakor och dylikt med. Användningsområdet är stort.

001.JPG1

En perfekt present nästa gång ni skall köpa en gåbortspresent. Omegavispen och reklamen stämmer ”Den bästa visp jag nånsin haft”.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Dessert, Gåbortspresent, Handboll, Julskinksrestgryta, Omegavisp, Omegavispen

Stämpelkakor och kakstämpel

$
0
0

Fick en kakstämpel i julklapp av ett barnbarn, ser ut som en vanlig stämpel

006.JPG1

men har en platta av silikon på vilken det står ”HOME MADE”.

  005.JPG1

Har varit lite sugen på att prova den i flera dagar och nu kunde jag inte bärga mig längre. Alltid kul att prova sådana här nyheter plus att storleken på kakorna var så där lagom, gillar kakor där det räcker att bara lägga fram en per person. Lätta att göra var de också.

014.JPG1

Ingen behöver ju heller fråga, ”har du bakat dem själv” åtminstone inte om man är läskunnig.

Stämpelkaka recept.

Blanda 1,5 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk bakpulver, 5 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker. Blanda sedan i 250 gram och rör (i maskin) tills degen är smulig, tillsätt då en äggula. Arbeta ihop och låt vila i kyl 1 timma. Ta lite mjöl på köksbänken rulla ut degen o dela i 25 bitar, rulla till bollar doppa ytterst försiktigt i lite mjöl från bänken, platta ut dem och lägg dem på bakplåten. Doppa stämpeln lätt i mjöl och tryck till på varje kaka. Mjöla stämpeln emellanåt. Grädda i 190 grader i cirka 8 minuter eller tills de är lätt gyllenbruna. Låt dem svalna ordentligt så att de stelnar. (recept från Åhléns)

Mycket goda, lättgjorda och dekorativa.

015.JPG1


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: HOME MADE, Kakstämpel, Silicon, Stämpelkaka recept, Stäpelkakor

Så här steker man bacon

$
0
0

Jag erkänner att jag ibland kan vara lite lättlurad och har dessutom ett behov av att testa saker som verkar lite speciella. Som detta med att steka bacon till exempel. Då vi hade ett barnbarn hos oss i helgen som kom på att Raggmunk, Rårakor eller Rålåpor (kärt barn har många namn, det sista är blekingska) skulle vara gott till söndagens lunch. Det visade sig att hon var mycket duktig på detta och klarade av det från början till slut. Naturligtvis skall det vara lingonsylt (krösamos) till detta men även något med lite salt brytning smakar bra till det hela. Det vill säga, bacon. I veckan såg jag ett avsnitt på You tube hur man skall steka bacon och kunde inte låta bli att prova. Jag vill ha hårdstekt bacon men inte bränd, problemet är att varje gång jag steker bacon blir den hårdstekt (inte spröd) och bränd.

Jag provade exemplet med lite skepsis måste jag erkänna.

Lägg baconet i en stekpanna och bryn det väldigt lätt.

004.JPG1

Därefter häller man på vatten så att det täcker alla skivorna, nu var jag helt säker på att det skulle bli kokt fläsk.

007.JPG1

Låter vattnet koka in (försvinna i ångan) så att det blir helt torrt i pannan.

010.JPG1

Till sist bryner man fläsket i den torra pannan till det får den färg man vill ha. Måste säga att det blev väldigt gott. Fettet kokar in i vattnet, det skvätter inte fett runt pannan och framförallt det blev ett saftigt välsmakande och sprött bacon.

011.JPG1

Här får det gamla talesättet ”Nu är det kokta fläsket stekt” en ny innebörd.

Receptet på raggmunk är väldigt enkelt som pannkakor. 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 1/2 tsk socker blandas, Rör i 4 dl mjölk och 2 ägg. Skala o riv 7 hg potatis, rör runt och stek i stekpannan men gör dem bara stora som ett kaffefat. Räcker till 3 -4 personer.

 


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Bacon, Hårdstekt Hårdstekt bacon, Kokt fläsk, Krösamos, Lingonsylt, Nu är det kokta fläsket stekt, Raggmunk, Raggmunk recept, Rålåpor, Rårakor, Recept på raggmunk

Broccolisoppa

$
0
0

001.JPG2

Detta är ett recept på en soppa jag fick hos en väninna, hon har hämtat receptet på nätet. Jag var tvungen att be och få det eftersom jag fann soppan väldigt välsmakande.

Receptet är för fyra personer men jag skulle nog säga till tre, såvida det inte är till förrätt då räcker det till fyra.

Recept

Skala o skiva 1 stor gul lök och 1 stor potatis. Skär 250 gram broccoli i bitar (hela broccolin). Koka upp 1 dl vatten med 2 buljongtärningar, lägg i grönsakerna och koka det i 10 minuter. Mixa det sedan med en stavmixer eller matberedare. Smaka av med salt o peppar. Tillsätt 1 dl vispgrädde och låt koka upp innan servering. Soppan kan lagas i god tid och bara värmas tillsammans med grädde. För att göra det festligare kan man lägga i, brödkrutonger, flagad parmesan, räkor, ja vad man känner för. Väldigt god och lättgjord soppa.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Broccolisoppa
Viewing all 76 articles
Browse latest View live