Quantcast
Channel: Recept – Solsi Blogg
Viewing all 76 articles
Browse latest View live

Roligare söndagsfrukost

$
0
0

För en tid sedan såg jag detta på nätet och kunde inte låta bli att testa. Ett alternativ till ägg och bacon och det blir en lite roligare söndagsfrukost.

 006.JPG1

Ta en och smörj en muffinsplåt (du kan ha en muffinsform i om du vill) och klä in den med bacon, vill du ha den lite knaprig stek upp den lite hastigt vilket rekommenderas.

010.JPG1

Därefter knäcker du ett ägg i varje form, salta, peppra och krydda med det du gillar. Täck sedan det hela med riven ost. Grädda den i 200 grader ungefär 4-5 minuter, se till att osten har smält Äggulan får gärna vara rinnande så prova dig fram det gör inget om man öppnar ugnsluckan.

019.JPG1

Lite annorlunda och lätt att göra flera av utan stå vid spisen hela tiden. Kan även serveras som sidorätt till en soppa.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Ägg och bacon, Muffinsformar, Muffinsplåt, Söndagsfrukost

Är näktergalen kommen i lund… och Chokladgodiskaka

$
0
0

Är näktergalen kommen i lund…. ja jag trodde nästan det idag. Igår kväll somnade jag till ett dovt mumlande och idag på morgonen vaknade jag av näktergalen. Det är väl inte riktigt sant att det var så, nej igår kväll somnade jag ackompanjerad till det nioåriga barnbarnets diskussioner om Kajsa på Bråkmakargatan. Hon hade en del synpunkter på en del uttryck och eftersom hon verkade ha fulladdade batterier vad gäller tal så gav jag upp och somnade. I morse vaknade jag av ett kvitter och det var inga näktergalar utan samma barnbarn fast nu med en betydligt ljusare och intensivare röst. Jag fick förklarat vad vi skulle göra under dagen och jag kan lova det var ett fullspäckat schema.

Hunden skulle ut och leka i snön med bollkastning, därefter skulle det göras snögubbar.

002.JPG1

En stor och en liten samt en som var ”inpackad” i snön och där man bara såg ansiktet.

016.JPG1

Efterrätter fanns med på schemat eftersom hennes föräldrar och syskon skulle komma på middag. Tillverkningen stod hon själv för och jag tilläts ta hand om disken. För rättvisans skull fick även jag göra en dessert, den blev inte så tokig, hittade receptet i en tidning men ändrade lite. Räcker till väldigt många 10 – 12 bitar eftersom den är mäktigt, perfekt till kaffe efter maten (då kan man inte ha dessert också). Vill man ha  grädde eller glass till gå det bra och den blir fin till påsk med färglada godisägg på. Nya hjälpmedel kommer till allteftersom, den här fick jag i julas.

018.JPG1

Slickepott med inbyggd termometer vilket är perfekt till chokladsmältning, godistilverkning och en del såser.Otroligt numera finns liksom allt i ett, lätt att använda och lätt att rengöra.

022.JPG1

Använde den till kakan nedan, kanske något för kung Harald i Norge som fyller år idag..

033.JPG1

Chokladgodiskaka

Börja med att kavla ut 200 – 250 gram mandelmassa mellan plastfolie, lägg plattan i botten på en form med löstagbar kant. Tryck till den mot botten (utan plast förstås). Ta 1 dl valnötskärnor, hacka dem och bryn dem i en stekpanna, strö dem över mandelmassebotten. Smält 125 gram smör, bara tills det smält, häll i 3 dl vispgrädde och låt det koka upp. Lägg då i 250 gram ljus choklad och 250 gram mörk, låt det smälta ner så att massan samlas ordentligt. Häll ner det i formen, låt det stå kallt i kyl minst fyra timmar, vill man kan man hälla strössel eller något över kakan i halvtid.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Är näktergalen kommen i iund, Kajsa på bråkmakargatan, Kung Harald, mandelmassa, Norge, Påsk, Slickepott, Slickepott med inbyggd termometer, snögubbar, Valnötskärnor, Vhokladgodiskaka

Sommartid

$
0
0

Idag eller snarare i natt är det dags att ställa om klockan, sommartiden börjar och vi får detta dygn sova en timme mindre. Glöm nu inte att det är klockan och inte vågen som skall ställas tillbaka en timma (visserligen skillnad på kg o timma). Kommer att bli en tuff morgon då hunden redan har börjat vänja sig vid promenad innan grannarna ens har vaknat. På sätt och vis ganska trevligt, blev förvånad i morse då jag hörde alla fåglar som kvittrade och jag såg även ett par tranor som flög över tomten. Undrar vad jag får se i morgon då det lär bli ännu tidigare. Antagligen kommer jag att sova gott eftersom jag tänkte sitta uppe och se den senaste Beckfilmen, tror den heter sjukhusmord?

Synd bara att Mikael Persbrandt skall sluta vara med i Beckfilmerna, han blir ersatt av en norrman Kristofer Hivju känd från ” Games of thrones”. Han skall dock inte spela Gunvald Larsson utan har en ny roll. O vad jag kommer att sakna Persbrandt han är en fantastisk skådespelare att ersätta honom blir lika svårt som att ersätta Calle Bildt. Två enormt kunniga personer, visst ingen är oersättlig och  man tager vad man haver sa Kajsa Varg.

Har lekt vid spisen idag, hittade ett recept i en tidning på påskmaränger kunde inte låta bli att testa. Alltid är det väl någon som äter upp dem.

PÅSKMARÄNGER

Rör ihop 4 äggvitor med 3 dl strösocker och 1/2 msk ättiksprit 12%. Ställ det i vattenbad i en kastrull på spisen. Rör tills sockret har smält och det fått en temperatur på runt 65 grader.

015.JPG1

Tag bort kastrullen och vispa med elvisp tills det är tjockt och kallt. Perfekt att använda en slickepott med termometer. Tag en engångsspritspåse och häll i en halv tsk karamellfärg gärna gul, knyckla ihop påsen så färgen sitter lite överallt i påsen. Häll i smeten och sprita små maränger något mindre än en valnöt, strö över strössel. 110 grader i 50 minuter eller till de känns lätta. Trevliga små maränger till fika eller efterrätt i påsk.

019.JPG1


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Beckfilmer, Calle Bildt, Games of the thrones, Kajsa Varg, Kristofer Hivju, Mikael Persbrandt, Påskmaränger, Sjukhusmorden, Slickepott med termometer, Sommartid

Rester kan bli saffranspannkaka

$
0
0

Rester kan vara bra att ha ibland. Vi hade ris till middagen och jag måste ha gjort ett räknefel när jag mätte upp det, eftersom det blev så mycket kvar. Visserligen fick hunden ris i sin mat två dagar i följd. Men det finns väl gränser även för en hund vad gäller hur många dagar man vill äta samma typ av mat. Efter lite funderande kom jag på att jag skulle göra Gotländsk saffranspannkaka.

003.JPG1

Den blev riktigt bra, egentligen är det ju grötris eller färdigkokt risgrynsgröt man skall ha, mitt var vanligt matris.

Tog i alla fall 6 dl färdigkokt matris, hällde i 5 dl mjölk och 2 dl vispgrädde. Fick koka ihop tills det blev grötaktigt 20 – 30 min, därefter hällde jag i 1 dl strösocker och 1dl vetemjöl samt 1kuvert saffran. När det svalnat lite rörde jag i 2 ägg. I en form på runt 20 x 30 cm la jag ett bakplåtspapper i botten  och hällde på smeten det bör vara 2 -3 cm högt. In i en 200 graders varm ugn 20 – 30 minuter

008.JPG1

Vänd formen o dra bort papperet skär sedan i fyrkantiga rutor (de går att frysa o värma lite i mikro) serveras med sylt o grädde. Jag hade inte en så stor form utan det blev två vilket inte påverkade den farligt goda smaken.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Gotländsk saffranspannkaka, Grötris, Risgrynsgröt

Laga vackra äppelrosor eller läckraste efterrätten.

$
0
0

Vill ni imponera lite nästa gång ni skall bjuda på middag, gör då denna enkla dessert. Jag såg det på en liten snutt på Youtube och det är Manuela som är upphovsman från början. Hon brukar ha matlagningsprogram på TV.

020.JPG1

För sex personer, ta två äpple och tag bort kärnhuset. Låt skalet vara kvar men dela äpplet på hälften och skiva tunt på tvären.

003.JPG1

Pressa en halv citron i liten skål vatten, låt dem ligga i ungefär tre minuter och sila sedan av dem så vattnet rinner av.

009.JPG1

Ta fram sex smördegsplattor går bra med frysta, kavla ut med lite mjöl.

005.JPG1

Ta två matskedar aprikosmarmelad i en skål, blanda i lite kanel och tre matskedar vatten. Blanda och mikra det i en minut. Det går bra med vilken marmelad som helst.

011.JPG1

Bred ut marmeladen över plattorna och lägg äppelskivorna på den övre halvan.Låt en bit av skivorna ligga utanför degplattan.

012.JPG1

Vik över den nedre deghalvan men se till att äppelskivorna till hälften är utanför.

013.JPG1

Rulla nu ihop dem på längden, lite pillrigt för äppelskivorna skall ju bilda ”blombladen” och sitta snyggt. Här märker man att skivorna måste vara tunna.

015.JPG1

Sätt dem i en muffinsform, vill man kunna ta ut dem lättare kan man använda muffinsformar som sedan tas bort. Det är dock inte nödvändigt, nu är det bara att ställa dem på en tallrik och servera med glass eller grädde. Lovar att gästerna blir imponerade.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Aprikosmarmelad, Äppelrosor, Läckraste efterrätten, Smördeg

Vana eller ovana + cheesecake

$
0
0

Vana eller ovana, ja hur tolkas det? Enligt Wikipedia är en vana en återkommande handling som man vanligtvis utför omedvetet och som ”triggas” av en särskild miljö eller känsla. Rolf har lagt sig till med en ny (o)vana som han på något sätt åstadkommer varje sommar så även i år. Grannen var uppe med posten idag och påpekade att det var dåligt med luft i ett bakhjul på bilen. Mycket riktigt punktering, det är nu fjärde gången de börjar bli dyra de här sommarresorna. En gång var vi tvungna att byta alla fyra däcken. Är det så att dessa punkteringar triggas av en särskild miljö?

Går över till något trevligare. Eftersom det är midsommar snart delar jag med mig av ett recept på en annorlunda cheesecake som jag hittade i nån tidning. Den påminner lite om paj men ändå inte, väldigt luftig.

DSCN2309.JPG1

 Recept

Mixa 15 digistivekex med 75 gram smält smör, tryck ner det i botten på en rund form med löstagbar botten. Grädda i 175 grader c:a 7 minuter. Vispa ihop 500 gram Kesella kvarg och 2 st ägg till en slät kräm. Finhacka 5 soltorkade tomater i olja, rör ner dem och 1/2 tsk salt , 1 krm vitpeppar i smeten. Finfördela sedan 150 gram Arla Apetina vitost över kexbotten och häll sedan över kvargblandningen. Grädda allt i 30 minuter. Den kan serveras varm, ljummen eller kall. Lägg en hög av hackade körsbärstomater och färsk basilika gärna med lite oljedressing över, mitt på cheesecaken.

Passar som ensamrätt, förrätt eller på ett smörgåsbord obs skär smala bitar


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Cheececake recept, Cheescake, Ovana, Vana

Jordgubbsmarmelad

$
0
0

Läste ett recept i en tidning, jordgubbsmarmelad med kryddsmak. Det har jag aldrig gjort och blev lite nyfiken. Receptet var enkelt, Lägg 2 liter hackade jordgubbar i en kastrull tillsammans med 3 dl strösocker, 3 kanelstänger, 5 lagerbärsblad och om man vill 2 msk Cointreau. Låt det koka i 15 – 20 minuter tills det blir lite tjockt. Häll upp i varma små burkar. Det blir cirka 4 dl. Det var gott och smakrikt på rostat bröd.

009.JPG1

Gjorde även en sats utan kryddor och tog i stället rivet skal och saft från en citron. Kanske mer i min smak, men den förra var annorlunda och lite ovanlig.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Jordgubbsmarmelad, Jordgubbsmarmelad med kryddsmak

Kan man göra det så enkelt

$
0
0

Tänk så länge jag har stekt köttbullar, blandat smet och avsmakat, kan inte riktigt få den där goda smaken. Lite kryddpeppar gör susen men det är sällan jag blir nöjd. För ett tag sedan fick jag ett tips av en manlig kollega, vilket han förstås hade fått av sin hustru men i alla fall det var bra. Endast tre ingredienser behövs.

Enkla köttbullar

500 gram köttfärs blandas med 2 dl creme fraiche därefter iröres 1 påse Fransk löksoppa.

l001.JPG1

Vips har du perfekt kryddade köttbullar och inte behöver du gråta när du hackar lök heller. Här har jag stekt dem i ugnen 225 grader i 15 minuter, fryses och när de är tinade steker jag på dem i en stekpanna för finare färg.

005.JPG1

Ett otroligt smidigt sätt. Uppskattades även av hunden som troget satt och väntade på en tappad köttbit.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Fransk löksoppa, Köttbullar

Hösttrött men god Pannacotta

$
0
0

Vårtrött har jag hört talas om men hösttrött kan man vara det eller är det vanlig lathet. Inte kan man lyssna på radio för att koppla av heller, det är bara elände i världen nu för tiden. Med tanke på att det finns 193 eller 246 länder i världen och det är lite elände i alla, mycket elände blir det. Ja siffrorna är lite skiftande vad gäller antalet men det beror på hur man räknar. Världens ledare är inte riktigt överens om vilka kriterier som gäller.

Vi har i alla fall haft besök av det tioåriga barnbarnet och då behöver man inte vara osäker på vad som gäller eller vem som leder. Hon har en otrolig energi och ett stort intresse för bakning och matlagning. Oftast gör hon egna recept vilket brukar lyckas väldigt bra, tror hon brås på sin farmors mor. Kan se fram emot en burk kakor ibland på ålderns höst antar jag. Den här helgen blev det pannacotta efter ett recept vi hittat i UNT, lite annorlunda men kul.

020.JPG1

Recept

Ahlgrens bilar Pannacotta

Två påsar Ahlgrens bilar samt 9 dl grädde, dela upp bilarna efter färg i högar om 50 bilar (rosa, grön, vit). Ta 3 dl grädde och 50 bila,r smält varje färg för sig, smält ner dem långsamt under svag värme. Fördela det i 10 små glas (c:a 1 dl per glas) ju smalare desto snyggare. Ta först en färg låt glasen stå i kylen tills det stelnat därefter nästa färg osv.

Man kan naturligtvis göra dem mindre om man vill men skall man ha dem som ensam dessert är det lagom med 8- 10. Går ju alltid att dekorera med bilar om man så vill, kan säga att vi fick godkänt av vår smakexpert Ina.

022


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Ahlgrens bilar pannacotta, Ehlgrens bilar, Pannacotta

Surt eller sött?

$
0
0

Idag har det regnat småspik såväl naturen som jag är genomblöta, konstigt nog gillar hunden att vara ute trots att han blir så blöt. Han har ju ganska lång päls men antagligen är det väl tanken på att ha matte krypande runt sig när han kommer in som lockar. Att jag kryper beror på att han måste torkas om vi inte vill ha en mindre sjö inomhus. TV – programmen gör väl inte mitt humör bättre, Landgång med Ann från antikrundan, Fångarna på fortet med gamla ”stjärnor” Filip o Fredrik reser världen runt etc. ibland undrar jag om TV har åtagit sig att försörja alla kändisar när de inte har andra uppdrag. Fördelen med det är ju att det blir alt mindre TV – tittande med undantag för den danske mysige bonden.

För att uppväga mitt sura humör passade jag på att göra något sött, en Pavlova botten, får se om den lyckas. Det var inte så att jag hade äggvitor över, nej jag köper dem på flaska på ICA. Faktum är att skall man göra flera bottnar så lönar det sig och man slipper fundera på vad man skall göra med alla äggulor som blir över.

004.JPG1

Pavlova botten

Här har jag tagit 1,5 dl äggvita = 5 äggvitor, 3 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 1/2 krm salt, 1 tsk 12% ättika och vispat i 5 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, sikta över 1 msk Maizenamjöl och bred ut smeten. Sänk ugnen till 125 grader och sätt in plåten nederst i ugnen. Låt den stå 1 timma och 30 minuter. Stäng av ugnstemperaturen och låt Pavlovan stå tills ugnen är riktigt kall 8-10 timmar. OBS öppna inte luckan.

Nu återstår det bara att vänta tills i morgon bitti, kanske gick det bra kanske inte.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Pavlova, Pavlovabotten

Har motstått black Friday

$
0
0

Nu har svenskarna tagit efter det man i USA kallar för black Friday, jag tror varenda affär har lyckats göra reklam för sig. I telefonen har det ramlat in sms med det ena erbjudandet efter det andra, likaså på mailen, ett smart sätt för affärerna att starta julhandeln. I många affärer var det rabatt på utvalda varor och det är ju inte så kul ifall man inte är i behov av just dem. Skillnaden är att i USA är det ofta rabatt på alla varor i affären, då kan det bli intressant.

Här hemma blev det intressant utan shopping eftersom vi hade barn, barnbarn med respektive på middag. Vi har börjat lite avigt i år, den middag vi brukar ha på annandagen gick av stapeln i kväll.

025.JPG1

Har även startat lite tidigt med julprydnader så dukningen gick i vitt, rött och grönt. Passade bra till denna nu så mörka årstiden. Maten däremot var lite vågad, förrätten som bestod av julskinka, mimosasallad och melon gick hem. Det vågar jag påstå eftersom jag kollade matbordet precis innan jag skulle säga att det var klart för att äta. Där stod hunden Bachus och var i färd med att äta sin andra portion av förrätten, fick då uppfattningen att den var helt OK. Det blev nya tallrikar och jag var glad att jag hade mat kvar att fylla på med. Här har husse en del kvar av uppfostran (av hunden).

Till kaffet serverades hemlagade chokladmaränger, såg det på ett TV-program och blev så sugen på att göra dem.

Maränger med choklad, recept

Vispa 6 äggvitor kraftigt, häll i 3 dl socker i omgångar och fortsätt vispa i 5 minuter.

014.JPG1

Smält 75 gram choklad och låt det svalna, rör ner det i smeten men observera bara ett kraftigt tag annars blir hela smeten färgad.

015.JPG1

Klicka ut dem till 15 kakor och grädda dem i 125 grader 1.5 timme. Stäng därefter av ugnen och låt dem svalna i eftervärmen (4-5 timmar) så att de blir torra men ändå mycket lite sega i mitten. De blir ganska stora och mycket goda men mäktiga.

056.JPG1


Postat i:Recept Tagged: Black Friday", Julhandeln, Maränger med choklad, Maränger med choklad recept

Supergod Chokladsås

$
0
0

Det är inte bara nyheter och annonser man kan läsa i dagstidningarna, ibland kommer det även en och annan receptpärla. Den här fångade mitt intresse, kanske var det namnet som imponerade lite. Receptet är alltså inte mitt. Beslöt mig i alla fall att pröva den, första gången lät jag den svalna men kom på att den är lite bättre när den är varm.

Biskop Johan Henrik Thomanders hemliga chokladsås

Smält 100 gram normalsaltat smör, blanda ner 1/2 dl vaniljsocker, 1 dl kakao och 3/4 dl strösocker. Låt det smälta ihop. Häll därefter ner 2 dl vispgrädde, lite i taget under ständig vispning. Koka på medelvärme men rör hela tiden så det inte bränns fast. När såsen börjar bli seg/tjock är den klar. skulle den skära sig är det bara att röra i lite kall grädde.

Nu är den inte hemlig längre men underbart god till allt som man kan ha chokladsås till.


Postat i:Recept Tagged: Biskop Johan Henrik Thomanders hemliga chokladsås, Chokladsås

Damerna på sopplunch och Maijnes ärtsoppa

$
0
0

I går blev det en liten shoppingtur för mig och Rolf och när det var klart var det inte mycket tid över för något annat. Jag hade samma känsla som man brukar få se i gamla filmer, ni vet där kvinnan kommer hem och slänger sig ner i en fåtölj och sparkar av sig skorna. Skillnaden är väl att jag inte hade några smala, höga klackar på mina skor. Tröttheten fanns där i alla fall.

Idag var det min tur att hålla i den numera traditionella sopplunchen. Det blev lite glögg och knäck som start, det var tänkt att det även skulle vara några pepparkakor med ädelost/apelsinsmak också. Det blev bara ett per man eftersom hunden även idag hade en annan tanke. Han gillade dem men inte glöggen den muggen slängde han i golvet. Han var ju inte ens inbjuden, nu börjar han lägga sig till med friheter. Mattan har jag har nyss tvättat och hoppas att fläcken inte kommer att synas. Det måste vara ödets ingivelse att jag köpte en sådan där ångtvättmaskin för några veckor sedan.

Lite julinspirerat blev det i alla fall åtminstone vad gäller dukningen.

001.JPG1

Eftersom det var rött och vitt passade det bra med en grön soppa. Jag åt den första gången hos goda vänner i Borgafjäll och den smakade så bra. Det roliga är att jag inte är särskilt förtjust i gröna ärtor, vilket är huvudingrediensen i den här soppan. Alltså tycker jag om gröna ärtor fast jag inte vet om det själv. Här kommer receptet.

Maijnes soppa (kallar jag den)

Häll 7 dl vatten i en kastrull och lägg därefter i 2 hönsbuljongtärningar. Låt det koka upp och tillsätt 5 dl djupfrysta gröna ärtor samt en hackad gul lök. Låt detta koka i 5 minuter, därefter häller man i 2 dl creme fraiche med paprika o chilismak samt 2 pressade vitlöksklyftor. Låt det koka upp och småkoka några minuter. Lägg ett litet spett med 4-5 räkor som marinerats i citronsaft tvärs över soppskålen. Passar även bra med lite rostat bröd till. En god och nyttig grön ärtsoppa.

Kan säga att vi var sex stycken och det gick åt dubbel sats. På fotot nedan ser den kanske inte så där väldigt frestande ut men i soppskålarna på fotot ovan och med garnityr ser det betydligt smakligare ut.

003.JPG1

Kaffe och chokladtårta garnerad med små julgrisar avslutade lunchen som tog slut 17.30. Vart tar tiden vägen? Rolf och jag tog en kvällsmacka med julskinka och senap lite senare (vet att säsongen inte har börjat än) till det provade vi Nygårdas Julmust lagrad på Romfat. Den var mörkare, fylligare och inte så söt som den vanliga julmusten. Kanske lite åt svagdrickshållet men fick helt klart godkänt.


Postat i:Recept Tagged: Ångtvättmaskin., Grön ärtsoppa, Maijnes soppa, Nygårdas julmust, Pepparkakor, Romfat

Åter till vardagen

$
0
0

Nu börjar det återgå till sin vanliga vardagslunk och det är februari månad. Om det gick skulle jag vilja reklamera förra månaden eftersom den inte blev som jag tänkt mig. Antar att det inte går så det är väl bara att finna sig tillrätta. Dagen blev ljus, hög luft och minus fyra grader som extra plus tittade solen fram. Eftersom Rolfs jaktlag sköt ett vildsvin i början på veckan blev det till att förpacka, mala kött samt frysa ner detsamma. Mitt på dagen fick jag sådan lust att baka och där har jag tur, ett av barnbarnen fyller år vilket ger mig ett skäl att sätta igång. Det blev en kaka som är vanlig och receptet fanns i tidningen Land. När jag läste det kände jag att dom gör jag.

Gamla hederliga Brysselkex med limesmak. Ökade lite med mera rivet limeskal, mera vetemjöl samt att jag la till pressad limesaft. Kakorna blir lite syrliga i smaken och inte så söta, riktigt bra tycker jag.

006.JPG1

Brysselkex med lime Recept

200 gram rumsvarmt smör vispas med 1 tsk vaniljsocker, 1 dli strösocker, rivet skal av 1 1/2 lime. Detta vispas poröst. Rör i saft från 1 pressad lime och 5 dl vetemjöl. Vispas på låg  fart och slutligen arbeta ihop degen med händerna. Rulla ut degen till lagom storlek (kvastskaft). Färga strösocker med karamellfärg och strö ut på bakplåtspapper, rulla därefter degen i detta och låt den vila i kylskåpet 1-2 timmar. Skär i skivor drygt 40 st och grädda i 175 grader cirka 8 minuter.  Jag hade färgat sockerströssel på mina.

Den soliga dagen inbjöd till att göra lite sallad. Min favorit, småbladig grönsallad, parmesanost, skivat päron och parmaskinka hastigt halstrat i stekpannan. Lite olivolja med citron. Godare kan det inte bli eller lättare.

001.JPG1

 Ja det blev en helt vanlig vardag idag.


Postat i:Recept Tagged: Brysselkex, Brysselkex med lime, Brysselkex med lime recept, Parmaskinka, Sallad, Småbladig grönsallad, Vildsvin

Soppa på en spik eller kaka på banan?

$
0
0

Det där med att koka soppa på en spik visade sig inte vara riktigt sant. Det krävdes till slut en hel del läckerheter för att få den riktigt fyllig och smakrik. Här har jag fått ett recept på facebook, en kaka med bara tre ingredienser och nyfiken som jag är måste jag ju prova.

Banankaka på tre ingredienser

Ta en bunke och mosa två lite mjuka bananer ordentligt med en gaffel. Knäck sedan fyra ägg och blanda i, vispa med elvisp så det blir riktigt skummigt. Ta fram en muffinsplåt och lägg i muffinsformar, placera några bär ex vis blåbär eller färska hallon (djupfrysta är för sura) i botten. Häll över smeten.

004.JPG1

Därefter skall de gräddas i 190 grader under 12 minuter. Den här gången gjorde jag dem direkt i plåten men nästa gång skall jag ha muffinsförmar. Jag tyckte de var helt OK eftersom jag gärna vill ha något till kaffet när jag fikar som inte är så kaloririkt. Men var hittar jag kaffebröd utan fett och utan socker, recept mottages tacksamt. Kan väl säga att de var bättre än inget alls.

006.JPG1


Postat i:Recept Tagged: Banankak på tre ingredienser, Banankaka

En ny liten prins kräver en god middag

$
0
0

Så kom då prinsessan Estelles efterlängtade syskon till världen. Hon hade visserligen önskat sig en hamster, men det blev en lillebror, Oscar Carl Olof. Ja man kan ju inte få allt och för föräldrarna var det nog trevligare med en son. En glad och trevlig nyhet för Sverige och vi gläds åt den glädje som prins Daniel utstrålade när han berättade om deras nytillskott.

Rolf och jag passade på att fira det med en god middag. Problemet var dock att jag inte kände för att laga mat och det är ju inte nödvändigt i dessa dagar. Vi köpte helt enkelt en färdig räkbakelse till förrätt och den var väldigt fräsch och smakrik.

007.JPG1

Till varmrätt blev det lövbiff med ugnsrostade grönsaker.

006.JPG1

För att den inte skall bli seg bankar jag ut den så att den i princip blir genomskinlig och bryner den hastigt. Penslar den först med olja i vilken jag lagt salt, peppar, paprikapulver och hackad vitlök. På detta sätt blir den inte seg utan väldigt mör.

009.JPG1

I 200 grader 15 – 20 minuter rostar jag potatis, morötter, selleri, blomkål, lök, broccoli vilket jag först lagt i en bunke med olja och kryddor. Grönsakerna blir väldigt goda på detta sätt och när de är tillagade så behövs varken sås eller aromsmör. Ganska magert med andra ord. Nåväl Glenn Strömberg hjälpte mig att tillsätta det fett och socker som saknades.

012.JPG1

Kanske inte personligen utan med Glenn Strömbergs Collezione Italiana, idag i form av en äkta Gelato Tiramisu. Ser den inte underbar ut och jag kan lova att den smakar lika gott som den ser ut. Förutom att det var gott fick jag även lära mig att det var Marco Polo som introducerade glassen i Italien år 1298 efter ett besök i Kina. Det tog bra lång tid innan den kom till Sverige efter det tycker jag. Faktum är att den innehåller 180 kcal och det är inte så fruktansvärt mycket när man vill frossa någon gång.

Det krävs inte att man står i köket en halv dag för att få fram en god måltid som synes, ett problem kvarstår dock. Man blir oerhört trött efter en sådan här tre rätters middag.

 


Postat i:Recept Tagged: Collezione Italiana, Gelato, Gelato Tiramisu, Glenn Strömberg, Lövbiff, Lövbiff med ugnsrostade grönsaker, Marco Polo, Oscag Carl Olof, räkbakelse, Tiramisu

Härlig svampsoppa á la Britt-Marie

$
0
0

Den här soppan blev jag serverad hos en väninna för ett tag sedan, hon i sin tur hade fått den av någon annan. Antar att det kan bli ett långt led om man forskar vidare. Jag kallar den för Britt-Maries svampsoppa eftersom det var hon som lagade den när jag åt den första gången. Tyckte den var väldigt god och idag har vi provat den här hemma och den fick mycket höga poäng.

005.JPG1

Trattkantarellsoppa

1 liter färska eller 1,5 dl torkade trattkantareller fräses i 2 msk smör. Rör i 4 msk vetemjöl och 1 liter buljong. 1 msk tomatpure, 1,5 dl vispgrädde eller 2 dl creme fraiche (34%), 1 msk grönmögelost, 1ask Kavli kantarellost, 1 tsk citronsaft, salt o peppar om det behövs. Persilja till servering.

Torkade kantareller blötläggs en timma. Hacka dem sedan i små bitar, bryn den i smör och låt det koka ihop. Tillsätt mjöl o rör om väl så det blir slätt. Häll i buljong lite i taget och vispa ordentligt. Sedan tillsätts resten, creme fraiche och ost sist. Rör om ordentligt o låt koka 10 minuter. Man kan mixa svampen i lite buljong innan man späder den om man vill ha soppan helt slät.

Jag tog en grönsaks – och en svampbuljong till en liter vatten. Det blir fyra vanliga sopptallrikar men vill man ha den som förrätt räcker den till 6 skålar.


Postat i:Recept Tagged: Britt-Maries svampsoppa, Svampsoppa, Trattkantareller

Vårt dagliga bröd

$
0
0

Vi har ju turen att inte behöva be om vårt dagliga bröd vilket dessvärre så många andra måste göra. De flesta kommer kanske ihåg att man fick läsa den bönen i skolan en gång i tiden. Det finns idag nybakat bröd varje dag i affären och hur lätt fastnar man inte i att vilja ha en viss sort. Trots mängden att välja på saknar jag fortfarande det mörka Kuggebodabrödet och rågskorporna från Blekinge som vi fick när jag var växte upp. Ett favoritbröd  har jag fått genom åren.

008.JPG1

Kallar det för Lottas bröd fast egentligen är det så att Lotta fick receptet av en bekant för längesedan. Låter dock lite långt att kalla det för Lottas bekants bröd. Inget slår ett gott hembakat bröd det är bara det att jag trots ihärdiga försök aldrig lyckats med att baka något. Har gjort många tappra försök genom åren. När det gäller andra bakverk kan de aldrig vara för omständiga eller svårgjorda, då är mitt tålamod oändligt. När det gäller matbröd kan det aldrig vara för enkelt.

Nu har jag i alla fall gjort de här limporna och jag har bestämt mig för att om jag håller mig till detta receptet hela tiden måste det bli lyckat nån gång.

Lottas fyra ingredienser bröd.

26 gram jäst blandas i 1 liter vatten, rör ut det ordentligt. Häll i vanligt vetemjöl och 1 tsk salt (här får man prova sig fram) rör tills degen släpper kanterna i bunken. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Häll upp det på bänken forma till limpor och låte dem jäsa igen 30 – 40 minuter. Sätt in 250 grader varm ugn 7-8 minuter sänk sedan till 175 grader, totalt cirka 20 minuter. Knacka på brödet för att höra om det låter ihåligt eller testa med sticka. Spraya med vatten ett par gånger för en hård yta. Man kan slänga ner lite solroskärnor eller andra frön för att variera.

Gott som det är men supergott att rosta. Jag skär det i skivor och fryser in, alltid färskt bröd tillgängligt.


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Blekinge, Kuggebodabrödet, Lottas bröd, Lottas fyra ingredienser bröd, Rågskorpor

Ibland är det bra med halvfabrikat, ibland inte

$
0
0

Det där med halvfabrikatets för- och nackdelar kan man diskutera länge. När det gäller mat är det naturligtvis både hälsosammare och billigare att laga maten från grunden. Men ibland slår latheten till eller kanske tidsbrist och när det gäller det senare kan man väl försvara halvfabrikat.

I vilket fall så gick jag förbi kyldisken på ICA häromdagen och när det gäller att upptäcka nyheter har jag falkögon. Fick alltså syn på det här paketet innehållande ”Inkokt lax” slow cooked ur ICAs nyheter ”Rätt enkelt”. Fastnade för den och det slank ner ett paket i min varukorg.

002.JPG1

När jag öppnade paketet låg där en bit lax i vacuumförpackning och den var helt OK. Det vita som syns på bilden är bara lite fett som alltid blir när man kokar lax. Bara att stryka av.

004.JPG1

Kan ätas kall eller värmas lite i mikron, vi åt den kall med nykokt potatis, sallad och Kosterfiskarns kalla Hollandaise. Det smakade väldigt gott, fisken hade fin smak och fin konsistens. Helt klart ett halvfabrikat som jag säkert köper igen, priset 50:- för två portioner.

1

Förra våren skrev jag, gula, röda ska dom glöda, tulpaner från Amsterdam, dessa är en blandning av båda. Låga vit/röda i stället för gul/röda, kanske en form av halvfabrikat detta också. Så här blev i alla fall resultatet av ett litet paket lökar jag köpte där och planterade hemma. Sedan är det alla de andra lökarna men jag tror de kommer att stanna nere i jorden. Man kan inte lyckas med allt.

011.JPG1


Postat i:Min vardag, Recept Tagged: Amsterdam, Gula röda ska dom glöda, Hollandaise, ICAs rätt enkelt, Inkokt lax, Kosterfiskarns Hollandaise, Rätt enkelt, Slow cooked

Lata dagar, vad äter man ??

$
0
0

Ju varmare det är desto latare blir man, det gäller att vara uppe med tuppen så att man kan utnyttja såväl de fina morgnarna  men även kvällarna. Idag fick vi påringning tidigt, det var några goda vänner som ville göra ett stopp på sin resa. Man har väl sett reklamen om kaffe ” Gevalia när man får oväntat besök” och så fick det blir. Tur att det bara tar 15 minuter att baka o grädda muffins, en nödlösning när kaffebröd saknas. I vilket fall var det trevligt med besök. Dagen försvann eftersom den var lite inbokad men när det är så underbart sommarväder som vi har haft den här veckan vill man njuta av det.

Förutom att jag hjälper Rolf att byta fönster så blir jag latare och latare, till slut vill jag inte laga mat i värmen. Känner inte för att stå vid spisen, därför letar jag enkla men nyttiga och goda recept. Såg det här som min grannfru har rekommenderat, kommer ursprungligen från tidningen ”Allt om mat”.

Har ändrat lite och lagt mer grönsaker för att få allt i ett.

DSCN6859.JPG1

Skivad potatis i ugn.

1 kg potatis i tunna skivor, 2 stora morötter i 5-6 mm tjocka skivor, 1 bunt grön sparris i stora bitar. Lägg det hela i en bunke och häll på 2,5 matskedar rapsolja, vänd runt och häll sedan ut det på en bakplåt. Strö över 2 matskedar flingsalt. In i ugnen 20 minuter i 250 graders värme. Rör runt det en gång. Tag ut plåten och häll över blandningen nedan.

Blanda 2 teskedar vita sesamfrön med 2 teskedar svarta sesamfrön samt 2 matskedar pumpafrön. (jag tog lite andra frön också). Sätt in i ugnen 5 minuter till. Passa så att det inte blir bränt, potatisen skall var lite ljusgul.

Det är lätt men ack så gott o perfekt till något grillat. Risk att man äter för mycket men men…


Postat i:Recept Tagged: Gevalia när man får oväntat besök, Potatis i ugn, Skivad potatis i ugn
Viewing all 76 articles
Browse latest View live